Om Gunnarsbybekken og BaneNOR

Torodd Hauger. Årefjorden

Torodd Hauger. Årefjorden

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er positivt at fylkesmannen for Oslo og Viken har avvist Bane Nor sin søknad om å slippe tunellvann til Gunnarsbybekken. Begrunnelsen er svært grundig faglig sett.

Men Bane Nor kan påklage vedtaket til Miljødirektoratet innen tre uker. Det vil ikke overraske om vedtaket blir påklaget. Dette dreier seg om en avveiing mellom to statlige interesser.

Kostnader og tempo ved gjennomføringen av InterCity-utbyggingen opp mot statlig prioriterte miljøverninteresser (sjøørret, naturvern og landskapsvern).

Miljødirektoratet er klageinstans over vedtak truffet av fylkesmannen. Og departementet er klageinstans over vedtak truffet av Miljødirektoratet.

Det er sannsynlig at Miljødirektoratet, som et faglig administrativt organ, følger opp fylkesmannens avgjørelse. Det er like sannsynlig at Bane Nor vil påklage et slikt negativt vedtak til departementet. Da blir dette en politisk sak, hvor hensynet til den lille Gunnarsbybekken blir satt opp mot kostnader og gjennomføringstempoet for InterCity-utbyggingen.

Den lokalpolitiske behandlingen av denne saken har vært «tam». Rygge kommune skriver i sin uttalelse at de forutsetter at utslipp fra Bane NOR ikke svekker vannkvaliteten eller miljøet i Gunnarsbybekken. Ikke noe mer enn det. Lokalpolitikerne har heller ikke vist engasjement om denne saken i media.

Dersom denne saken går til endelig avgjørelse i departementet, så er det grunn til å frykte at livet i Gunnarsbybekken blir den tapende part.

Vi bør forvente at våre lokalpolitikere (med unntak av Venstre som har miljøvernministeren) nå kommer på banen i denne viktige lokale miljøsaken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags