Fakta eller svertekampanje fra Rødt?

Lavere kostnader: Personalkostnadene er lavere for private barnehager, det skyldes pensjonsordninger, skriver Arnfinn Nordbø.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Lavere kostnader: Personalkostnadene er lavere for private barnehager, det skyldes pensjonsordninger, skriver Arnfinn Nordbø. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

debatt Private barnehager har igjen blitt gjenstand for heftig debatt i valgkampen, og bærer tidvis preg av ren svertekampanje, selv om private barnehager bidrar både til store kostnadsbesparelser for samfunnet, og til kvalitetsutvikling og kapasitet til glede for barn og foreldre.

I Moss Avis 22. august skriver Rødts Remi Sølvberg om private barnehager, Norlandia og lønn. Han har tydeligvis lest Klassekampen 19. august, som skrev en artikkel om at ansatte i Sørenga barnehage i Oslo gikk opp i lønn da barnehagen ble rekommunalisert av det rødgrønne byrådet. Det Klassekampen derimot ikke var interessert i å skrive, på tross av at vi opplyste dem om det, var at det også er lønnsvariasjoner innad i kommunen mellom bydelene. De var heller ikke interessert i å skrive at foreldretilfredsheten hadde falt fra 4,5 til 3,9 på en skala fra 1 til 5 etter at Oslo kommune overtok Sørenga fra Norlandia.

Det riktig at vi ikke er lønnsledende, men at vi driver «grov underbetaling», som Remi Sølvberg i Rødt påstår, er løgn. Vi er organisert i Spekter og har konkurransedyktige lønnsbetingelser inngått mellom partene i arbeidslivet som er tilsvarende tariffavtalen til PBL (Private Barnehagers Landsforbund). Oslo kommune er lønnsledende på landsbasis, og også sammenlignet med nabokommunene lønner Oslo bedre, noe som både nabokommuner og tillitsvalgte opplever utfordrende.

Men også internt mellom bydelene i Oslo kommune er det lønnsforskjeller. Jobber du som pedagogisk leder i en kommunal barnehage i Bydel Gamle Oslo, hvor omtalte Sørenga barnehage ligger, kan du tjene opptil 31.600 kroner mer enn i samme stilling i Bydel Stovner.

Videre har Remi Sølvberg også tydeligvis lest Klassekampens faktaboks til samme sak. Den sier at personalkostnader for private barnehager i 2017 var ca 60.000 lavere enn for kommunale. Rundt to tredeler av dette skyldes lavere pensjonskostnader. Dette er mest fordi mange private barnehager har innskuddspensjonsordning som er rimeligere å drifte enn en offentlig ytelsesordning, men som ofte er bedre for den ansatte. I Norlandia har vi begge deler. Noen ansatte har offentlig ytelsespensjon, andre har en innskuddspensjonsordning på sy prosent 0 G, pluss AFP i privat sektor. Det er svært bra. Og analyser viser at for unge ansatte er vår innskuddsordning bedre enn en ytelsesbasert pensjon. Dess yngre man er, dess bedre er innskuddsordningen.

Man kan lure på hva som egentlig er problemet med den velfungerende barnehagemiksen vi i dag har når barnehageforeldre er mer og mer fornøyde med tilbudet, ansatte har gode lønns- og pensjonsvilkår og det er dokumentert at samfunnet sparer milliardbeløp på private barnehager hvert år.

Det både landet og norske kommuner trenger er pragmatiske og ansvarlige politikere som forvalter økonomien på en måte som gir best mulig kvalitet - og som ikke sløser bort masse penger av ideologiske årsaker og motstand mot at privat næringsliv skal kunne drive med overskudd. Og norske barnehager blir ikke bedre av om det blir et offentlig monopol. Mangfold og konkurranse gir økt kvalitet. Derfor er Norge tjent med en fortsatt velferdsmiks mellom offentlige, private og ideelle aktør.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.