Gå til sidens hovedinnhold

Svenskene fortjener motstand

Artikkelen er over 3 år gammel

BARNEVERN Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svenskehandel som begrep får et nytt innhold, når vi nå ser at det kommersielle børsnoterte omsorgsselskapet Ambea er på handletur i norsk velferd og barnevern. Ambisjonene ved investeringen er fortjeneste til eierne sier Ambea, og sån sett fremstår selskapet med en hederlig ærlighet, som vi ikke hører så ofte.

Med et barnevern som vi vet sterkt trenger økte ressurser for våre mest utsatte unger, ungdom og familier er det totalt meningsløst å skulle bruke vår felles innsats og skattepenger til å øke fortjenesten til et kommersielt selskap. Hver eneste krone bevilga til barnevern må jo brukes til nettopp det.

Det vi nå er vitne til fra Aleris barnevern, beviser at når det butter litt, så kan man bruke makta si til å stikke av. Et av de mest åpenbare bevis på at kommersiell virksomhet ikke er egna til å ivareta en samfunnsoppgave, der trygghet, omsorg og forutsigbarhet er helt avgjørende. At et slikt salg er mulig, bekrefter på alle vis behovet for at barneverntjenestene drives i offentlig og ideell regi. Stortingsflertallet har heldigvis i vår vedtatt at det er det ideelle og offentlige tilbud som skal økes, og nå forventer jeg at regjeringen følger opp det.

Som samfunn må vi kreve virksomheter med ordnede arbeidsforhold og tid til å konsentrere seg om den omsorg som barna og ungdommen fortjener i barnevernet. Ulike faggrupper må samarbeide og utvikle seg og hverandre til beste for de som er avhengig av dem, og ikke konkurrere og operere i et anbuds- og stykkprissystem.

Å gi bort norske skattepenger som skulle vært brukt på barnevern til et svensk kommersielt selskap fortjener motstand. Motstand finner vi ikke hos regjeringen, tvert imot, de heier på denne form for handelslekkasje. Arbeiderpartiet vil bruke pengene på barna i Norge.

Kommentarer til denne saken