Er det ikke på høy tid å heve stemmen?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevMandag 7. mai arrangerte Bedre Byutvikling Moss åpent folkemøte på Tivoli Sportsbar. Et hundretalls mossinger fant veien til Tivoli, og kunne se Bedre Byutvikling Moss legge frem både nytt og gammelt om jernbaneprosjektet Ap og Høyre har vedtatt å føre gjennom byen.

Ordfører eller stedfortreder, AP, Høyre og BaneNORs prosjektsjef var spesielt inviterte denne kvelden. Ingen av dem synes det var spesielt viktig å delta. Ikke engang viktig nok til å sende en stedfortreder.

At BaneNOR ikke synes det er viktig at mossingene ikke vil ha det jernbaneprosjektet de vil bygge er forsåvidt kurant nok. BaneNOR har ingen sympatier, beveggrunn eller motivasjon for å bry seg om innbyggerne i Moss, utover det de er pålagt av lov eller vedtak.

Som et grelt eksempel: mossinger som må flytte fra huset sitt fordi BaneNOR skal rive huset, må la hvitevarene og lampene sine stå igjen, selv om gjenstandene fungerer helt utmerket og kunne vært nyttige å ha med til nytt bosted. Grunnen til at slike gjenstander må være igjen er at BaneNOR selv vil levere dem til gjenvinning og få papirført at mest mulig søppel blir gjenbrukt eller resirkulert.

Det er ikke ondt eller slemt ment, men siden BaneNOR er i sin fulle rett til å kreve at folk lar tingene sine bli igjen og det øker BaneNORs dokumenterte gjenvinningsprosent i prosjektet, så gjør BaneNOR nettopp det.

At folkevalgte politikere i AP og Høyre ikke synes det er viktig å kommunisere med mossingene er derimot en katastrofe, og understreker det store demokratiske underskuddet i jernbanesaken - forskjellen mellom hva politikerne i bystyreflertallet og mossingene ønsker.

Hvor svakt forankret bystyreflertallets jernbanevedtak er i mossebefolkningen ble ugjendrivelig klart i slutten av april, da vi som bor i byen ble spurt av meningsmålingsbyrået InFact om hva vi ønsker.

InFacts spørsmål lød: «Bør Moss stasjon ligge som planlagt ved Moss havn, eller på Myra med dobbeltspor i tunnel utenom Moss havn?»

Bare 27% av mossingene er enige med bystyrets flertall om at jernbanetraséen og stasjonen de har vedtatt. Over 56% - mer enn dobbelt så mange - ønsker stasjon på Myra og langtunnel. Resten svarte at de ikke visste.

I stedet for å velge dialog med hundrevis av engasjerte innbyggere – som mange politikere kanskje ville sett på som en ressurs - har Høyre og Arbeiderpartiet konsekvent valgt å marginalisere, latterliggjøre, og politisere motstanden, underkommunisere prosessene og konsekvensene, og fremheve de minst betydningsfulle sidene ved vedtaket.

I stedet for å undre seg over hvorfor bare en fjerdedel av mossingene er enige med dem, velger AP og Høyre å kalle undersøkelsen som spørsmålet over kommer fra for «tendensiøs» og «ledende».

Høyre og AP har valgt å kritisere form heller enn innhold, men har til gode å fremføre hva som blir bedre etter at sårene byen vår påføres de nærmeste tiårene har grodd. Etter at hundrevis av mossinger har flyttet fra hjemmene sine – mange med en erstatning som ikke gir dem tilbake et husvære som tilsvarer det de hadde. Etter at mer enn 100 bygninger er revet. Mens RV19 antakelig fortsetter å være et trafikkinfarkt i byen. Hvis ikke det viser seg å være enklere for staten å løse RV19 ved å la veien til Jeløy inngå i et broprosjekt over fjorden.

Enkelte politikere har gått ukonvensjonelt til verks for å sverte motstanderne, og valgt blant annet å anklage BBM for å være et skalkeskjul for å markedsføre BBM-leder Jonathan Parkers arkitektfirma, at BBM handler etter Verket-utvikler Høegh Eiendoms interesser, og å «fjerne» politikeres diskusjonsinnlegg på Bedre Byutvikling Moss’ facebookgruppe. Sistnevnte en påstand BBM med største enkelhet kan motbevise, uten at det later til å vekke noen interesse. Påstandene har til felles å være så aparte at ingen bevis ville endret noe.

Mange av de samme politikerne kaller motstanderne konspiratoriske når vi hevder at new public management-konstruksjonen BaneNOR har interesse av å tjene penger på å utvikle eiendom rundt den nye jernbanestasjonen.

15. mai skal en lovlighetsklage angående jernbanevedtaket fremmet av 6 partier behandles i bystyret. Vi må håpe at enkelte i AP og/eller Høyre lar samvittigheten styre, og støtter lovlighetsklagen.

Det er åpenbart mange i Høyre og Arbeiderpartiet som forstår at de handler på tvers av mossingenes vilje. I kontrast til dette møter de neppe særlig stor forståelse blant sine egne for ville følge folkeviljen og egen samvittighet.

Likevel vil jeg oppfordre politikere i Høyre og Arbeiderpartiet til svært nøye å vurdere dette: er det viktigst at partivennene er fornøyde – eller er det viktigst å lytte til de du har fått låne tilliten til å representere er fornøyde?

Er det ikke på høy tid å heve stemmen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags