Kallumjordet og byggeboom

Jordet mellom Dyreveien og søndre Kallum på Ekholt er regulert for boligbygging. Snart skal politikerne i Rygge ta stilling til prosjektets omfang.

Jordet mellom Dyreveien og søndre Kallum på Ekholt er regulert for boligbygging. Snart skal politikerne i Rygge ta stilling til prosjektets omfang. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I rekken av nye utbyggingsprosjekter i Høyda området, står planlegging om bebyggelse av Kallumjordet for tur. Politikerne i Rygge er allerede presentert for de foreløpig planene, og skal i løpet av de neste månedene ta stilling til prosjektets omfang.

Fra sentrale myndigheter (Fylkesmannen) er det gitt signaler om at man ønsker en høy utnyttelsesgrad. Dette er nedfelt i gjeldende lovverk med begrunnelse i økonomisk lønnsomhet og at det er miljømessig gunstig. Kommunen får økte skatteinnganger og konsentrert bebyggelse vil redusere behovet for etablering av nye serviceinstitusjoner, barnehager og skoler. Miljømessig vil behovet for motorisert transport begrenses.

Reglene blir i realiteten praktisert ved alle nye områder som skal bebygges i sentrale strøk. Dette synes uavhengig av om det gjelder kontorer i Regjeringskvartalet, næringslokaler i Bjørvika eller boliger på et jorde i Rygge. Tidens melodi er høyere og tettere. Oftest ser man at de lokale politikerne deler synspunktene, og at man bifaller og godtar føringene som er lagt.

Den generelle oppfatningen synes å være at man har lite man skulle ha sagt , da Fylkesmannen har innsigelsesrett og i en spisset situasjon bestemmende myndighet.

Med dette synes det som om lokalpolitikerne har mistet råderetten over utbygginger i sin egen kommune.

Når det gjelder den forestående utbygging av Kallumjordet, gis det signaler om at området skal bygges ut med blant annet fem og sju etasjes blokker. Det er liten tvil om at dette vil bli svært dominerende i miljøet.

Plansjef Vibeke Rosenlund i Rygge kommune sier i et intervju med Moss Avis 14. mars at man tidligere hadde et anslag om 150 boenheter på Kallumjordet. Fortrinnsvis med lav bebyggelse. Etter innsigelser fra Fylkesmannen legger man nå planer for å bygge ut med ca. 250 boenheter og en betydelig sterkere grad av fortetting. Uten motforestillinger? Er det ikke en viss forskjell å bebygge eksempelvis et tidligere industriområde på Høyda og et rekreasjonsområde i åpent landskap som Kallumjordet?

Det er det nyvalgte bystyret i den nye Moss kommune som får saken på bordet og som endelig skal godkjenne prosjektet.

Politikere; når de konkrete planene foreligger, regner vi med at dere vurderer disse nøye og at alle forhold inkluderes. Ikke bare de økonomiske. Det er dere som skal stå ansvarlig for kommende generasjoner for forvaltning av natur og arealer i det nye Moss. Lykke til. Dere har i det minste mulighet til å påvirke prosessen.

Helge Simonsen

Nabo

Kallum

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken