Kan fylket finansiere byferge i Moss?

Av
DEL

LeserbrevByferger er en valgkampsak for KrF. Viken KrF har programfestet at vi ønsker utvikle båttilbudet på Oslofjorden, og særlig se på mulighetene for flere byferger. Men mens Venstre ser ut til å være mest opptatt av at byferger er kult, er KrF mer opptatt av om byferger kan være et nyttig bidrag til det ordinære kollektivtilbudet i Moss. Kan byferger bidra til at flere reiser kollektivt og lar bilen stå? Vil byferger føre til mindre køkjøring og lavere utslipp? Ja, da vil KrF absolutt være positive.

LES OGSÅ:

Forutsetningen er at byferga ikke skal betales av kommunens budsjett. For står valget mellom flere helsesøstre, et forsvarlig barnevern og verdig eldreomsorg på den ene siden, og en kul byferge på den andre siden, ja så velger KrF helse, barnevern og eldreomsorg. Hver gang. Det handler om å sette det viktigste først.

Venstre foreslår at byferga kan finansieres av Bastøyferga. Samtidig ser det ut til å være bred tverrpolitisk enighet om at Riksvei 19 også skal finansieres av fergetrafikken. Med så dyre fergebilletter, trenger vi snart ikke bekymre oss over fergetrafikken i hele tatt lengre – knapt nok noen vil ha råd til å ta båten.

KrF vil derfor lansere et annet alternativ. Kollektivtrafikk er som kjent fylket sin oppgave. Vi mener derfor det er både rimelig og realistisk at fylket kan finanisere byferger, eller vannbusser, på samme måte som ordinære busser på land. Dette er absolutt ikke unikt – i Rogaland utreder allerede Kolumbus muligheter for vannbusser som en del av det ordinære kollektivtilbudet i Stavanger.

Tidligere i år ønsket fylket å bidra med 10 millioner for å lette på trafikksituasjonen i sentrum, gjennom en gangbro over kanalen. Kommunen valgte å avslå. Det er ikke umulig at disse 10 millionene kan benyttes til byferga i stedet, som en start. Man kan kjøre mye båt for 10 millioner. Men i så fall bør kommunen søke fylket om dette i god tid før nyttår og fylkesammenslåingen er et faktum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags