– Sleng på en million, Norge!

Torgeir Snilsberg, journalist i Moss Avis.

Torgeir Snilsberg, journalist i Moss Avis. Foto:

Av
DEL

Mårn duHva om alle som har måttet selge hjemmet sitt for at jernbanen skal føres fram gjennom Moss fikk 25 prosent mer enn det loven og dermed også Bane Nor sier?

Én million ekstra om boligen var verdt fire millioner kroner. To om den var verdt åtte. Prinsippet er viktigere en summen.

Vi snakket om dette i redaksjonen da jeg skrev om den første grunnervervssaken i Moss, i mars 2016. At Bane Nor ikke burde være gniene.

Siden har jeg snakket med mange flere – naturligvis mange direkte berørte – men i denne sammenhengen med veldig mange som slipper å selge og forlate hjemmet sitt.

Og mitt inntrykk er at folk flest unner de som må tvangsflyttes mye mer enn akkurat den lovrette sum. De som rives opp med røttene for fellesskapets beste, unnes en god slump ekstra for belastningen.

Jeg vil tilføye et annet inntrykk: At Marie Oppegaard, som leder Bane Nors arbeid med grunnerverv i Moss, er en dyktig kvinne. Hun følger boka og forvalter fellesskapets midler nøyaktig slik hun er satt til.

Dette er ikke opp til henne. Det er opp til våre folkevalgte. Og med et oljefond på 8300 milliarder kroner – 8,3 millioner millioner – bør det ikke stå på pengene.

Med tilbakevirkende kraft, gjerne 100 år tilbake: Reglene for grunnerverv av folks hjem bør gjennomgås i forbindelse med Norges Intercity-satsing.

Noen nordmenn har forlatt og flere vil måtte forlate hjemmene sine. Til glede for fellesskapet. De får ikke engang en takk. Og de fortjener bedre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags