Om folk og politikk

Av
DEL

LeserbrevHvordan kan det ha seg at Moss, som har så mange flotte, kunnskapsrike, hyggelige og oppegående innbyggere kan ha så mange «halvblinde» politikere?

Togstasjonen, Nyquistbyen, gjennomfartsveien, flyplassen, havna, gågata, parkeringsplasser, cellulosetomta, eller rett og slett, alle de unike mulighetene de har skuslet bort. De sier de er glad i byen sin, men hva er det med dem?

«Alle» forstår jo at togstasjonen skulle ha ligget ved E6, med en godt utbygget tilbringertjeneste både fra Jeløya og sentrum, såvel som fra Våler og områdene Syd, Nord og Øst for sentrum. Det ville ha eliminert mye av kaoset, slik det er i dag. Hva med elektriske tilbringerbusser? Da hadde til og MDG vært fornøyd.

«Alle» forstår også at gjennomgangstrafikken fra fergen er et nasjonalt ansvar. Den skulle ha vært spreng gjennom fjellet ved Steinulla, og vært koplet på et planfritt kryss i nærheten av den nye togstasjonen ved E6. Det er ikke for sent å konvertere de forberedelsene som er gjort i havneområdet til å bygge en ny fergeterminal, under tak. Bro kan vi bare glemme, i vår levetid.

«Alle» forstår også at Nyquistbyen kunne ha blitt en sentral del av en byutvikling med både bolig, næring og fritid. En slags «gamleby» med spennende muligheter i strandkanten. Men den er borte, for all tid. Noen tapte, men noen tjente på det også. Ser vi bort fra de individuelle tapene var det Moss by som tapte mest.

«Alle» forstår også at havna er en parantes i det store sjøtransportbildet. Å satse på utvikling av Borg havn vil både frigjøre sårt tiltrengt sjønære tomter i Moss, samtidig som de havnetilknyttede virksomhetene enkelt kan videreføres innenfor pendleravstand, til Øra i Fredrikstad. Neppe et stort tap for Moss.

Rygge flyplass, ja hva med den? Uten politisk vilje sentralt ser det dårlig ut. Det er klart at de sivile aktørene som legger ned både tid og penger gjør en kjempejobb, men på en slags politisk nåde. Østfolds stortingsrepresentanter, uansett parti, må tone flagg, og si at de virkelig vil ha flyplassen tilbake. Og ikke bare skylde på hverandre for nedleggelsen. Hvem har gjenåpning av flyplassen i sitt partiprogram?

«Alle» forstår også at forretninger i sentrum, og ikke minst i gågata er avhengig av parkeringsplasser. Så i stedet for å stenge av sentrum bør det gjøres enklere for handlende, nettopp å handle, i sentrum. Det er klart, dersom man ikke vil at sentrum skal forflyttes til Høyda. Men oops! da blir jo togstasjonen liggende utenfor sentrum, i alle fall slik planen er i dag,

Cellulosen da, ja, den er jo tapt for tanken om å etablere et nytt «Barcode” eller Aker Brygge konsept. Så det ble jo som det måtte bli. Men mange fornøyd der, det skal vi ikke underslå. Mange er det ikke.

Og til sist, både Fredrikstad og Halden har sine høyskoler. Ja til og med Sarpsborg har en ingeniørhøyskole. Men Moss? Hvis fylkespolitikerne ikke vil, så gå i allianse med Oslo Met, eller hva den nå heter, og få høyere utdanning hit. Det må være et krav. «Alle» forstår jo det.

Og sånn kan vi fortsette, sak ette sak. Men, det er klart at hvis «den politiske viljen» er forankret i de gamle behovene til Industribyen Moss blir det ingen endring, bare en slags kompromissløsning som egentlig «ingen» ønsker seg. Bare fordi noen ikke vil tape ansikt.
Det er noe “alle” vet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags