Mener havnedirektøren og styrelederen fordreier fakta om Moss Havn

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Aktuell kommentar om Moss Havn, av Knut Chr. Hallan (Neptune Network)

DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Etter at plastproblemene etter dumpingen i Værla oppstod, later både havnedirektør Øystein Høsteland Sundby og styreleder Gretha Kant som om dette kom overraskende i april. Og begge forsøker de seg på at det ikke er sammenheng mellom plastavfallsproblemer i sjøen og langs strendene. Sundby prøver seg til og med å bortforklare ved at dette kommer fra Drammen havn.

Sannheten er at både Jernbaneverket og Oslo Kommune Vann og Avløp i i alt fire henvendelser i møter og pr. korrespondanse fra i fjor sommer til utpå nyåret, har tydelig pekt på disse utfordringene.

Et annet faktum er at sprengsteinmassene i hovedsak har kommet fra Bekkelaget Renseanleggs utvidelse, ikke fra Follotunnellen som var meningen. Hvem som har tillatt sprøytebetong med plastfiber fra renseanlegget til Oslo Kommune, er ennå ikke avklart. Oslo Kommunes kommunikasjonsrådgiver Tone Spieler og prosjektleder Jan Kopperstad har stoppet all dumping i sjø, da masser med sprøytebetong og sprengtråder er urene masser og skal til godkjent deponi.

Da Fylkesmannens miljøverndirektør Karsten Butenschøn stoppet dumpingen fredag 8.april kl 1515, fikk havnedirektøren tillatelse til to lass «som var i produksjon». Likevel dumpet T. Engene Transport AS to lass ytterligere, ett på lørdag kveld 9.april kl 2130 og et til søndag morgen 10.april kl 0925, med Moss havns vitende ! Altså fire lass etter full stopp. Og så ble det dumpet tre lass i Drammen Havn KF, enda de visste om forbudet i Moss med å dumpe masser med sprengtråd og sprøytebetong.

Da det ble gitt ny tillatelse til å fortsette i Værla, skulle det legges lense rundt dumpestedet. Dette gav Moss Havn KF blaffen i og la ut en lense øst-vest, og T.Engene Transport AS dumpet på nordsiden av lensen i sønnavær. Lensen var et skuespill og hadde ingen hensikt, men dette var en del av de nye dumpebetingelsene. Moss Havn KF er akkurat like arrogante som Oslo Havn KF, de gjør akkurat som de vil.

Da rettsforhandlingene i Moss tingrett skulle starte mandag 30.mai, hadde Moss Havn sørget for at de ikke kunne komme på tross av god tids varsling. Det passet sikkert veldig godt at Moss tingrett ikke rekker å behandle Neptune Networks begjæring om midlertidig forføyning før etter rettsferien i august.

Politianmeldelsen av styreleder Gretha Kant, havnedirektør Øystein Høsteland Sundby og prosjektleder Roar Johansen i Moss Havn KF ble innlevert 21.mars av Neptune Network. Etter utallige purringer får vi bare svar at «den er i arbeid» hos politiet. Slik er vårt system i demokratiet Norge! Moss Havn KF har ingen tillatelse til dumping med splittlekter, de har en meget spesifisert tillatelse til tildekking av forurensede bunnsedimenter. Men bruker denne til å juksestarte utfylling av Værla.

Til nå har 5-10 prosent av dumpingen blitt gjort. Strendene er fulle av plast. Hvordan skal det bli etter at 800.000 kubikkmeter eventuelt er dumpet ? Er det slik at Moss Havn KF fortsatt skal motta sprengstein med sprengtråd i årevis fremover, for hver splittlekter tar 900 kubikkmeter?

Til nå er skaden skjedd, men det går an å tenke seg godt om hva vi driver med. Heldigvis er det mange i Moss som etter hvert skjønner hva som er på gang og hvilke krefter som ligger bak. Derfor tør ingen vettug politiker i Moss å fortsette dumping i Værla før ting er avklart!

God sommer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.