Flyktninger, floskler og fakta

Av

Debattinnlegg signert Jørn Ramberg (H), medlem av Bystyret og Helse- og sosialutvalget i Moss

DEL

DebattHva er hårreisende galt med følgende spørsmål: «Hvor mange flyktninger som kommer til Moss kan forsørge seg og sin familie etter fem år?» Ifølge det sosialistiske styringsflertallet i Moss er visst svaret «alt er galt». Fy og fy! I siste møte i Bystyret besvarte SV-May dette spørsmålet flåsete med «kan man ikke finne ut hvor mange kvinner i offentlig sektor med små stillingsbrøker som greier å forsørge seg selv og sin familie»? Joda SV, det synes jeg faktisk man skal spørre om.

Det er et interessant spørsmål for å se hvor alvorlig problemet med små stillingsbrøker er. Og deretter finne ut hva man kan gjøre med dette.

Men i dette tilfellet gjaldt det altså kvaliteten på integreringsarbeidet i Moss. I mange år har vi hørt at integreringsarbeidet er så bra. Hvordan vet vi det? Hvilke konkrete mål har vi som beviser dette?

Betyr ikke integrering at man skal bli en del av det norske samfunnet hvor den enkelte forventes å forsørge seg selv – med mindre det selvsagt er gode grunner som f.eks. helse som umuliggjør det? Da skal vi ta oss av disse på samme måte som om de var født i Norge. Men hvordan skal vi finne ut om dette lykkes hvis vi ikke har fakta?

Sosialistene i Moss ønsker tydeligvis å styre videre under mottoet «vi aner egentlig ikke hvordan det går, men vi er overbevist om at det går bra». En så enkel og sentral sak som å forsørge seg ved eget arbeid er det altså tabu å spørre om? Og det er verre enn det. I Bystyremøtet ble det også konkret spurt om hva det egentlig vil si å være i arbeid. Jobber man 40 timer i uken? Jobber man èn time? Hadde man en vikarjobb en kort periode? Selv dette var det ikke mulig å få svar på. Ingen kunne definere dette.

Videre blir spørsmålet om arbeid mistenkeliggjort ved å spørre «hva skal man bruke opplysningene til?» Vi skal selvfølgelig forbedre kvaliteten på integreringen! Hvis alle er i jobb etter fem år er det aldeles glimrende. Da lykkes Moss så godt at vi antagelig har noe å lære bort til resten av landet. Dersom ingen er i jobb har vi etter min mening mislykkes så totalt at vi må gå arbeidet nøye etter i sømmene.

Moss Høyre vil selvsagt ta i mot flyktninger. Det har vi alltid stemt for. Men vi har også en forpliktelse til å gjøre det vi kan for at disse får et fullverdig liv. Eget arbeide er den viktigste faktoren for et godt liv. Men tydeligvis ikke for SV, Rødt og de andre som for tiden styrer Moss. Dette bryr de seg overhodet ikke om å få kunnskap om.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags