Vinter=vår. Ord vi bruker om været

Nyt dagen, men husk hvorfor: Klima!

Nyt dagen, men husk hvorfor: Klima!

Av
DEL

LesebrevVæret påvirker oss og hverdagslivet vårt veldig, og vi elsker å snakke om det. Været blir dessuten villere og våtere, eller tørrere, og vi kommer til å snakke mer og mer om det.

Jeg vil utfordre oss til å være mer bevisste om hvilke ord vi bruker. Og jeg håper at meteorologene og media også blir mer beviste på retorikken.

For er det «fint vårvær», «pent» og «rekordtidlig våronn» som skal betegne en februar som er ekstraordinær varm? I Bergen var det 26.februar ekstra varmt og Bergens Tidene skrev: «Ja, i dag kunne vi måle 13,5 grader i Bergen, så det kan man ikke klage på for de som vil ha vår, sier meteorolog Martin Granerød til BA. Det er den høyeste registrerte februar-temperaturen noensinne». Det høres jo ut som vi vi bør glede oss over og applaudere?

For meg er det nok et tegn på at jorda lider i en klimakrise vi må snu nå!

Selv om det ble mange fine sommerdager vi solhungrige nordmenn elsker sist sommer, så ønsker vi oss vel ikke flere tørkesomre? Eller med nedbørsrekorder og stormer på uvante tider av året?

Jeg håper vi kan nøkternt beskrive været som «varmt, kaldt, tørt, vått og vindfullt». Ikke «pent, stygt, vårlig, fint»

Dette betyr ikke at det ikke er lov å nyte de positive effektene av det været vi har til enhver tid. Det er lov å kose seg i solveggen selv om det er februar. Det er ikke det samme som at vi synes det er fint at vi har påskevær allerede i februar og at det er rekordtidlig våronn på Jæren.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags