Tider skal komme. Men hvilke tider vil komme for oss i Rygge?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Tradisjon tro, avsluttet vi den 13. desember årets siste kommunestyremøte i Rygge med julesalmen «Deilig er jorden». Vi vedtok bla. budsjettet for 2019, som blir det siste i kommunens historie. Selve salmen- Deilig er jorden, er etter min menig flott og enkel, og skapte en litt høytidelig avslutning av året for oss politikere. Selv SVs representant stemte i med en treffsikker og klangfull sopranstemme. At vi politikere i Rygge synger sammen er ikke kontroversielt. I motsetning til f.eks. bystyret i Molde, hvor salmen etter sigende hadde vært sunget i alle år, men hvor de tre SV-representantene marsjerte ut av kommunestyresalen under sangen. I den andre enden av skalaen sangglade kommunestyrer, finner vi oppdrettskommunen Austevoll sør for Bergen, hvor AP – ordføreren foreslo at hele kommunestyret skulle ta sangundervisning. Streamingen fra møtene avslørte at det låt surt og de manglet fullstendig samklang. Forslaget om sangtrening falt med bare én stemme!

Sangstemme eller ikke – det var et historisk sus over dette siste budsjettmøte i Rygge. Kommunen har, i hvert fall gjennom min 12-årige periode som politisk valgt representant, vokst betydelig. Vi har etter mitt syn hatt en stødig politisk og administrativ styring, som gjør at vi går inn i Nye Moss med veloppfyllte fond, et betydelig overskudd, og med en forventning fra folk om at det fortsatt skal leveres gode tjenester.

Det har politisk sett vært lite uro og stridigheter i Rygge i disse årene, til tross for at vi har gjort til dels store endringer på skole- og helseområdet. Vi er vant til gode saksforberedelser fra kompetente saksbehandlere, gode og poengterte innlegg og debatter i kommunestyret, og en ordfører som makter å holde ro og orden i rekkene.

I siste møte gjorde vi noen mindre budsjettendringer, med små pengemessige konsekvenser, men desto viktige for de det gjelder. Vi dro budsjettet i en mer solidarisk retning – bla, takket være innspill fra vår sangkompetente SV-representant, tok vi ut barnetrygden fra beregningsgrunnlaget når sosialhjelp utregnes. Dette gir en lavinntektsfamilie i gjennomsnitt ca. 20.000,- mer å rutte med i 2019!

Vi ga mer til vårt veldrevne Fontenehus enn det rådmannen forslo. I tillegg økte vi bevilgningen fra husbanken fra 40 til 60 millioner, noe som gjør at flere i Rygge kan eie bolig, i stedet for å betale dyrt i et trangt boligmarked. Også dette et treffsikkert tiltak for å begrense fattigdom, forhindre utstøting gjennom stadige flyttinger for utsatte barnefamilier. Tilbake til salmen, så var det tross alt for datidens hyrder, eller kreativt omskrevet – dagens fattige, trengende og husløse – som englene først sang den for.

Men hvilke tider vil komme for oss i Rygge, vil tiden etter 2020 i det hele tatt henrulle, og vil vi på samme måte avslutte budsjettåret og gå til paradis med sang?

Rett før avslutningssalmen, hvor vi stemte i strofen – aldri forstummer – tonen fra himmelen, var interpellasjonen om å få satt opp et såkalt «kringle-skilt» mot Rygge Kirke debattert. Kommunens ubestridte klenodium, i noens øyne lite profilerte, men dog svært historisk, godt plassert midt mellom våre fire tettsteder. Det var i denne debatten at, ikke bare energien, men også ettertenksomheten fikk sitt høydepunkt, og som gjorde at vi for alvor kunne avslutte møtet med ekte pilegrimssang – vel vitende om at vi også etter 2020 vil kunne gi våre innbyggere gode tjenester. Jeg kunne i hvert fall slå meg til ro med at Rygge, også i tider som kommer, vil spille en sentral rolle som identitetsmarkør for den nye storkommunen, før ferden for min del gikk til Rygge Storsenter for å gjøre de siste gaveinnkjøpene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken