Hva vi lærte på søndagsskolen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I kjølvannet av valget i Moss, har KrF valgt å samarbeide med Senterpartiet og venstresiden. KrF ble invitert inn til sonderinger på bakgrunn av et fruktbart samarbeid med Arbeiderpartiet i Rygge ved forrige kommunestyreperiode. Det er ikke første gang KrF i Moss samarbeider med Arbeiderpartiet. Det skjedde sist for mange år siden da KrFs Hallstein Sjølie uventet byttet side og valgte å støtte en AP-ordfører. Vi vet også at KrF var nær ved å inngå et samarbeid med venstresiden for fire år siden.

Veivalget vårt ved dette valget innebærer et samarbeid med partiet Rødt. I en pause under forhandlingene, fortalte Rødts leder Eirik Tveiten meg at han som gutt hadde en tid i søndagsskolen, som den gang den lå i Dronningens gate i Moss. Jeg hadde selv en kort karriere på søndagsskolen i Indre Arna, men Eirik holdt nok ut lenger enn meg. Flanellografen og bibelhistoriene husker vi begge godt. Flanellografen var uovertruffent som pedagogisk virkemiddel, fordi den spilte på det visuelle minnet. Vi husker historiene, Eirik og jeg – om hvordan Jesus mettet 5000 mennesker og forsvarte kvinnen som ble grepet i hor med følgende ord til dem som ville steine henne «den som er uten skyld kan kaste den første sten». Vi glemmer ikke historien om den barmhjertige samaritan, og fikk med oss at det var den foraktede samaritanen, og ikke ypperstepresten eller jøden som kom stakkaren til unnsetning.

Bibelhistoriene og budskapet om nestekjærlighet gjenspeiles også i vår egen historie. De første sykehusene våre ble etablert av fransiskanerne på1200 tallet, og den troende kong Christian VI innførte konfirmasjon og allmueskole 500 år senere.

Vår egen Hans Nielsen Hauge mente allerede i 1814 at «begge kjønn bør arbeide til alles felles nytte..». Cathinka Guldberg brukte alt hun hadde lært hos Florence Nightingale, og etablerte diakonissehuset og Norges første sykehus i 1868. Misjonsiveren på 1800-tallet gir seg i dag uttrykk i at Norge ønsker å være fremst på bistand, og stort engasjement i å skape fred i verden.

Bibelfortellingene og disse pionerenes arbeid, er en del av vår felles historie og grunnverdi, ikke bare for KrF, men også for hos andre partier, både på venstre og høyresiden. Vi glemmer at Indremisjonspioner og stortingsmann Lars Oftedal oppfordret allerede i en 1. mai-tale i 1894 i Stavanger, til demonstrasjon og kamp for åttetimersdag. Det var ikke uvanlig den gang, at det var prester som holdt 1. mai-talene. De var ofte skarpe og nådeløse kritikere av kapitalismen. Denne formen for «kristensosialisme» kom i bakgrunnen fra 1918, til fordel for den ateistiske kommunist-revolusjonen. Venstresiden fikk et antireligiøst preg, og det ble et mer markert skille mellom kristen tro og sosialisme.

Det har til denne dag nærmest vært en uforsonlig holdning mellom kristenfolket og venstresiden. Rødt sentralt jobber iherdig med å frigjøre seg fra kommuniststemplet, og det er lenge siden de sluttet å støtte diktaturer som Mao, Pol Pot og Stalin. Også KrF er i endring. Vi har bak oss et opprivende år med interne fronter. I dette ligger at vi i alle partier, fra tid til annen må tåle en viss endring og forskyvning, også kalt «konflikt» og fornying.

Jeg mener at vi politikere må bli tydeligere på våre verdier og snakke mer om politikk, og i mindre grad henge oss opp i merkelapper som rødt og blått, venstre og høyre, sosialist og konservativ. For oss i KrF i Moss, er det nå viktig å samarbeide med dem som kan stå sammen med oss i kampen for dem som faller utenfor og flyktninger som trenger beskyttelse. Det handler også om å sørge for en god kommuneøkonomi, styrke frivillig sektor og støtte gründere, og ikke minst prioritere klimakampen.

Det er ikke til å komme bort fra at det har sittet langt inne hos en del av venstresiden å samarbeide med KrF, særlig etter vinglingen i forhandlingene i Moss for fire år siden, men også i lys av regjeringssamarbeidet og forhandlingene i forkant av det. For oss lokalt er det gjennomslag for de lokale sakene og folka vi samarbeider med som teller. Vi må sørge for å ha relevant og verdiforankret politikk som favner hele spekteret i en kommune, ikke bare på særområder. Vi må snakke mer om hva vi er for enn det vi er imot og være der det skjer. Her har vi en jobb å gjøre. Historisk har arbeiderbevegelsen og kristenfolket hatt mye til felles. Det blir spennende å finne ut hva disse grunnverdiene kan dreie seg om i et venstre-sentrum samarbeid som vi nå har fått i Moss.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.