Elbil: Ikke alt er bra

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVi i MDG ønsker at bilparken skal bli elektrisk så fort som mulig, fordi det er bra både for lokal luftkvalitet og utslipp av klimagasser.

Slike biler har likevel sine ulemper, som andre biler. De sliter på veiene, som gir veistøv, og de sliter på dekkene sine som gir mikroplast til bekker og til slutt til havet. Dessuten tar de like stor plass på veiene, og i byene. Derfor vil vi at det skal være så lett som mulig for folk å bruke buss, tog, sykkel eller beina i bynære strøk.

El-bilene har, som mange andre moderne produkter, flere problemer. Råstoffene som brukes kommer ofte fra tvilsomme kilder. Kobolt og aluminium, som vonde eksempler.

Regjeringen har nedsatt et utvalg som skal vurdere behovet for en etikkinformasjonslov. Det er veldig bra! Forbrukere har i dag få rettigheter til innsyn i hvordan f.eks. kobolt i mobiltelefoner og elbiler er produsert. Utvinningen av kobolt i Kongo foregår ofte under uverdige arbeidsforhold. Fredsprisvinner Denis Mukwege løftet denne problemstillingen i desember. MDG sin stortingsrepresentant Une Bastholm ber nå derfor barne- og likestillingsministeren å ta initiativ til en etikkinformasjonslov som sikrer forbrukerne rett til slikt innsyn.

Takk for det! Hvordan skal vi ellers kunne være bevisste forbrukere, om vi ikke vet hvordan produktene vi kjøper kan skade natur eller folk.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags