Gå til sidens hovedinnhold

Derfor liker jeg ikke ulv

Artikkelen er over 4 år gammel

Unge meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg liker ikke ulv. Jeg liker ikke at ulv spiser og dreper nyttige dyr som sauer.  Problemet er at ulv ikke bare tar to eller tre sauer, den dreper hele flokken, bare for å drepe. Det samme gjelder elg og hjortedyr. 

Ulv tar også jakthunder. Det fører til at flere jegere slutter og ta med jakthunden sin i skogen fordi dem er redde for at hunden skal bli drept under jakta. Andre er veldig redde for å la barna sine leke utendrøs hvis de br nær områder med ulv.

Jeg er ganske redd for ulven. Vi har fått alpakkaer hjemme, og er redd for at ulv skal ta alpakkaene.

Hva tenker folket om dette, og hva trenger vi ulven til?

Jeg har hørt at ulv dreper mer enn det de trenger selv, i snitt omtrent tre ganger mer enn hva deres matbehov vil tilsi. For en stor ulveflokk med 5-7 valper dekker de voksne bare så vidt energibehovet eller ligger til og med under det, mens det kan kalles «overskuddsdreping» for små ulveflokker og revirhevdende ulvepar som ikke har valper, sier Einar B. Rønneberg i et leserinnlegg.

Det er mange som ikke liker hvordan ulven holder på, og det synes jeg er forståelig. Løsningen er kanskje at vi må forminske ulveflokkene akkurat som vi forminsker elg og rådyr osv for at det ikke skal bli for mange av de, eller eventuelt flytte ulvene der hvor det ikke er fult så mye elg og sauer.

Det er mye snakk om større fellingstillatelser, men det virker som om det er lite som skjer. Det hadde vært bra å ha litt større fellingsmuligheter enn det vi har i dag, da hadde problemene med ulv blitt mye mye mindre
 

Ulven dreper ifølge forskere for det meste bare elgkalver, fra de er nyfødte til langt ut på høsten. Én av mange GPS-merkede ulver ble overvåket av forskerteam i Sverige i 30 dager under en sommer. På denne ene måneden drepte denne ulven 26 elg/kalver. En ulv dreper ifølge forskere 50 – 60 voksne elg pr år. 

Man tror at en ulveflokk dreper tilsammen ca 100-144 elg i året, og det synes jeg er altfor mye!

Så i sum kan man spørre seg: er ulven en berikelse eller en katastrofe for samfunnet?

-Signe, 13 år, Kirkebygden skole-