Gå til sidens hovedinnhold

– Nedlatende holdning til hundeeiere

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det kan til tider være en fordel at kommunestyremøtene i Rygge ikke filmes, fordi representantene føler seg friere til å si hva de egentlig tenker og mener. Likevel er det viktig at politikerne faktisk blir stilt til ansvar for sine ytringer i offentlige møter. Debatten om hundepark i Rygge er et godt eksempel.

I sist ukes kommunestyre kom det mange innlegg i denne saken, og mye var saklig og oppklarende. Likevel opplevde vi også at enkelte partier beveget seg over til det usaklige, og benyttet nedlatende argumenter for å latterliggjøre forslaget. FrP tåler latterliggjøring, men vi synes det er trist når skytsen blir rettet mot kommunens innbyggere.

Arbeiderpartiet hevdet blant annet at en hundepark ville være negativt for folkehelsa, fordi innbyggerne vil velge å gå i hundeparken i stedet for å gå tur. De mente at dette ville være en belønning for de som ikke plukker opp etter hundene sine, før de toppet det hele med å si at de ikke ønsket å legge til rette for late mennesker «som ønsker å sitte på en benk og røyke, mens hundene løper fritt», for å slippe å gå tur. Denne argumentasjonen er ikke bare helt feil. Den er også nedlatende, ufin og stigmatiserende. Mange hundeiere vil nok synes det er trist å bli satt i bås på denne måten av bygdas ordførerparti, og det er trist at politikere omtaler innbyggerne sine på denne måten. Arbeiderpartiet synes å tro at det bare finnes to typer hundeeiere i Moss og Rygge: De som spenner på seg joggeskoene og drar på daglige løpeturer med hunden, og de som heller vil sitte hjemme og røyke mens hunden blir neglisjert. Bildet er nok mer nyansert enn som så.

De aller fleste hundeeiere er glade i dyrene sine, og ønsker å gi dem et godt liv. Likevel kan det til tider være vanskelig å møte behovet for mosjon og sosialisering. Spesielt for eldre og personer med dårlig helse, og når det er båndtvang. Her vil en hundepark være et godt supplement, og en sosial møteplass for både tobente og firbente. Arbeiderpartiet mener ofte at de har definisjonsmakten, men de eier ikke begrepet «folkehelse». Hundehold er for mange en hobby som gir selskap og kjærlighet. Dette er positivt for den fysiske og psykiske helsen. Det er ikke alle som passer inn i Arbeiderpartiets «A4-boks», og det er søkt å hevde at tilrettelegging bidrar negativt til folkehelsa.

Her kan det bli hundepark 

Dyrerik debatt om hundepark i Rygge 

Foreslår hundeluftegård som en oase i båndtvang-området 

Kommentarer til denne saken