Gå til sidens hovedinnhold

Stopp for pelsdyroppdrett

Artikkelen er over 3 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er på tide. Aktive rovdyr kan aldri trives i små nettingbur, og næringa har ingen legitimitet i verken norsk eller internasjonalt fagmiljø. Mattilsynet sier at drifta er dyrevelferdsmessig utfordrende. Regjeringen har derfor et solid faglig grunnlag i ryggen.

Norsk opinion har også vært tydelig i mange år: Kun 15 prosent svarer på direkte spørsmål at det er «riktig å holde dyr i bur for å produsere pels».

Noen etterlyser importforbud mot pels som en logisk konsekvens av at norsk pelsoppdrett avvikles. Men norskprodusert mink- og revepels omsettes ikke i Norge – 98 prosent eksporteres.

Pelsbransjen hevder at avvikling av pelsoppdrett i Norge vil føre til mer dyrelidelser fordi andre land med «dårligere dyrevelferd» vil overta markedet. Men det er ikke avgjørende forskjeller på norsk og utenlandsk oppdrett.

Det er heller ingen naturlov at folk etterspør pels. Norsk pelsbransje har brukt titalls millioner på markedsføring av norsk pels i utlandet. Når denne markedsføringa opphører vil det ikke bare bidra til redusert etterspørsel – stopp i norsk pelsproduksjon vil forenkle avvikling også i andre land.

I 1996 var det ca 1300 farmer i Norge. Bare de tre siste årene fra 2014 til 2017 er tallet redusert fra 300 til 200 pelsfarmer. 96 prosent av de som har sluttet blir boende i hjembygda.

At det nå endelig går mot slutten kjennes helt ubeskrivelig.

Kommentarer til denne saken