Gå til sidens hovedinnhold

Dyrevelferd og bærekraftig produksjon – eller avvikling av alt husdyrhold?

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At Malin Prytz, som jobber i en organisasjon som fremmer veganisme og avvikling av alt dyrehold, uttaler seg om at kjøttproduksjonen må ned, er ingen stor overraskelse.

Likevel er det behov for å korrigere for noen åpenbare feil i resonnementene.

Det er overproduksjon av sauekjøtt. Det har vært en ekstrem tørke i sommer, og dette fører blant annet til mer slakt enn i et normalår. Nortura får ikke listing av alle saueprodukter i butikkene, og har dermed vanskeligheter med å selge alt som er ønsket. At noe sauekjøtt kan gå til pelsdyrfôr er dermed et alternativ som kan være gunstig for flere parter.

Les Prytz' innlegg her: – Produksjonen må ned

Prytz uttaler seg videre om pelsdyrnæringen og at «Regjeringen har lovet en avvikling». Her må det presiseres at per i dag står Stortingets vedtak fra 2017 gjeldende; «Regjeringen vil videreføre muligheten til å drive pelsdyroppdrett med en dyrevelferd som er i front internasjonalt». Dette vedtaket kom etter en lang faglig utredning, samt en politisk og demokratisk prosess. At det lille partiet Venstre forhandler seg fram til et forslag om avvikling på bakrommet i regjeringsforhandlingene, er definitivt ikke en faglig - eller demokratisk prosess.

Prytz skriver i sitt innlegg at «…de fleste vet at rev og mink lever i trange bur, der de aldri får muligheten til å bevege seg normalt.» Dessverre har ikke «de fleste» en gang vært i en pelsdyrgård. De bygger gjerne sin mening på bilder servert av ekstreme motstandere av næringen. Bilder som bevisst har til hensikt å fremstille både bur og dyr på en negativ måte. Bilder tatt av mennesker som ønsker å forby alt dyrehold og som er villige til å begå ekstreme handlinger for å få et stygt bilde som kan brukes negativt i media.

Pelsdyrnæringen har om lag 100 privatpraktiserende veterinærer knyttet til Helsetjenesten for pelsdyr. Dette er veterinærer som gjør en viktig jobb med å følge opp hver enkelt besetning både med rutinebesøk og besøk ved behov. Disse veterinærene er en tredjepart som ikke er "kjøpt og betalt" av næringa selv.
Ved forrige rutinemessige veterinærbesøk svarte 100 % av veterinærene at det er svært god eller god dyrevelferd i besetningen. Dette er altså veterinærer som ser dyra med egne øyne ute på gårdene, og som på faglig grunnlag kan uttale seg om både helse og dyrevelferd.

Sannheten er altså at Norge står, som Regjeringen også har sagt, i front når det gjelder god dyrevelferd internasjonalt. Når det er sagt blir vi aldri «ferdige» med arbeidet for en enda bedre dyrevelferd. Vi skal alltid strekke oss etter å utvikle oss og å gjøre ting bedre. Det er derfor en utfordring at en organisasjon som hevder de arbeider for dyrs rettigheter, rett og slett ønsker en avvikling av alt dyrehold. Da er det ikke lenger snakk om dyrevelferd.  

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.