Egg til påske?

EGG: Den økologiske eggkartongen koster noen kroner ekstra, men utgjør en betydelig forskjell for dyrevelferden, skriver Marianne Kulø.

EGG: Den økologiske eggkartongen koster noen kroner ekstra, men utgjør en betydelig forskjell for dyrevelferden, skriver Marianne Kulø. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er fortsatt 39 prosent burhøner i Norge, skriver Marianne Kulø i Dyrevernalliansen.

DEL

En gul påskekylling hakker seg ut av eggeskallet. Den lille kyllingen er én av fire millioner verpehøner. Intensiv avl har gjort at hun snart kommer til å begynne med egglegging. Ikke et dusin egg et par ganger i året, slik en normal høne ville gjort. Nei, ett egg om dagen – helt til den lille kroppen er utslitt, og begynner å produsere dårligere.

To muligheter

Det halvannet året hun verper, og derfor får leve, har hun to muligheter: Hun kan tilbringe livet som «frittgående», i en låve sammen med noen tusen andre jenter på sin alder. Låven har sittepinner i høyden. Hønene kan flakse opp eller hoppe ned på bakken, gjemme seg eller søke kontakt med hverandre. De kan tilbringe dagen med å utforske strøet på bakken. De beste bøndene deler ut korn og annet spiselig.

Livstidsfange

Den andre muligheten er å ende opp som livstidsfange i et bur, der hun knapt har plass til å strekke ut vingene. Nettinggulvet stimulerer ikke til viktige adferdsbehov som skraping og hakking. Det triste burlivet fører til understimulerte og frustrerte høner. Etter press fra organisasjoner som Dyrevernalliansen, er andelen bur redusert betraktelig. Fortsatt er det imidlertid 39 prosent burhøner i Norge.

De heldigste

De aller heldigste hønene, rundt 5 prosent, er på økologisk gård. De har litt bedre plass i låven og får litt bedre fôr. Dessuten har økologiske høner tilgang til luftegård, som øker livskvaliten. Der kan de kan utforske bakken, få frisk luft og oppleve dagslys.

Den økologiske eggkartongen koster noen kroner ekstra, men utgjør en betydelig forskjell for dyrevelferden. Gjør en god gjerning neste gang du velger egg: Kjøp kartongen med Ø-merket.

Marianne Kulø, Sivilagronom Dyrevernalliansen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags