– La Ekholt få sitt klubbhus!

Aktiv i Ekholt BK på slutten av 70-tallet:  – I EBK er taklinger som dette av meg årsaken til at banen på Ekholt ble  ødelagt og at det derfor var nødvendig å bygge kunstgressbane, ifølge artikkelforfatteren. foto: jon-ivar fjeld

Aktiv i Ekholt BK på slutten av 70-tallet: – I EBK er taklinger som dette av meg årsaken til at banen på Ekholt ble ødelagt og at det derfor var nødvendig å bygge kunstgressbane, ifølge artikkelforfatteren. foto: jon-ivar fjeld

Av
DEL

Kronikk

Det er 45 år siden i dag (20.sept.).

En gjeng unggutter satt på trappa på Ekholt skole og startet det som mot alle odds er blitt et idrettseventyr. Vi stiftet Ekholt Ballklubb, som i dag er en stor, god og viktig klubb – og en hjørnestein i lokalmiljøet.

På trappa satt Terje Snellingen – frisøren som hadde fylt 22 året par dager før. Han var initiativtaker og utviklet ideen sammen med kundene som satt i stolen i salongen. Der var Rune Olsen, rask i føttene og i replikken.

Der var også hedersmannen Sigmund Olsen – som ble en viktig del av klubben i mange roller helt til han dessverre gikk bort alt for tidlig.

Jeg var der også. Yngst av alle, men med mine 17 år den eneste som hadde noen erfaring med å drive idrettslag. Denne kvelden, fredag 20. september 1974, stiftet vi og noen til Ekholt Ballklubb. Terje ble formann, jeg ble nestformann.

Ingen skal si at nyheten ble møtt med stormende jubel. Tvert imot, det var motstand fra alle hold, fra skolen der banen vi skulle bruke lå, fra fotballmiljøet i Mosse-området og ikke minst fotballkretsen, og fra kommunen. Ingen så behov for en fotballklubb på Ekholt. Vi ble spådd undergang før første sesong var over.

Noen viktige støttespillere hadde vi dog. Som kultursjef Rolf Sundling i Rygge kommune, og Arne Roer, fotballformann i Rygge IL. Uten deres støtte kunne nok mørkemennenes spådommer slått til.

Men vi klarte det, som sagt mot alle odds. Vi jobbet, skrev søknader, argumenterte, kjeftet og ga oss ikke. Men mest av alt spilte vi fotball, trente og skapte livslange vennskap.


Hvor mange timer jeg brukte før vi fikk ja til å bli medlem i Norges Fotballforbund aner jeg ikke, men det var mange tusen. Hele 3. klasse på Moss gymnas gikk med, det samme gjorde russetida og et par år på Universitet. Angrer jeg? Overhode ikke. Er jeg stolt? Absolutt.

Siden fikk vi inn flere dyktige fotballfolk i klubben. Som Jan Lilleng, som har vært kasserer i nesten 40 år. Og ikke minst Oddvar Løkkeberg – Mr. Ekholt og «Nord-Europas beste trener» – som også fortsatt er aktiv i klubben.

Og etter hvert, folk som Odd Johnsen og Bjørn Erik Dalaasen. Også det fremsynte, kreative og initiativrike folk, som jobbet fram at en 12 år gammel klubb på egen hånd fikk bygget Østfolds andre kunstgressbane. Motkreftene var mange – for eksempel Østfold Fotballkrets, som mente at det aldri ville være behov for mer enn en kunstgressbane i fylket. Og den ene eide kretsen selv – den lå i Skjeberg.

I løpet av de 45 årene har hundrevis av dyktige fotballedere og tusenvis av fotballglad ungdom skapt idrettsglede for generasjoner – og gjort området til et bedre sted å bo.

For eksempel er kunstgressturneringen i slutten av april hvert år blitt en institusjon. Og det er fantastisk at Ekholt BK også er blitt en viktig klubb for å fremme jentefotball. Nå er det nytt klubbhus det dreier seg om.

Klubben har søkt Rygge kommune om ekstra midler for å realisere det flotte prosjektet. Det bør være enkelt for politikerne å si ja til den søknaden - som takk for de mange hundretusen timer EBKs tillitsvalgte har lagt ned til beste for ungdommen. Noen av dem er sønner av de som var med de første årene – som leder Ole Petter Løkkeberg og klubbhusgeneral Paal Erik Dalaasen.

Jeg var med da Ekholt BK fikk sitt første «klubbhus». Det var en anleggsbrakke på 12 kvadratmeter som stod i Midtveien ved dagens M8-senter.

Vi betalte 10.000 kroner for den, og fikk etter mye krangel fraktet den med kranbil og plassert den på nedsiden av banen. Skolen mente brakka kunne føre til mobbing – men det motsatte skjedde. Den skapte samhold og kameratskap

Jeg var også med da vi fikk vårt andre klubbhus, i den gamle, gule bygningen på Ekholtskole. Også da måtte vi slåss for å det til. Bygningen har tjent sin hensikt i over 20 år, men nå er den klar for sanering.

Mitt håp på vegne av oss som stiftet klubben er at både Rygge kommune og nye Moss kommune sørger for at klubbens prosjekt med klubbhus blir realisert. Et motsatt resultat vil rive ned alt som er bygd opp gjennom 45 år. Et ja til søknaden om ekstra støtte vil være et godt bidrag

Jeg gleder meg alt til 50-årsjubileet. Også 20. september 2024 faller på en fredag. Et nytt klubbhus må stå ferdig når den dagen kommer.

Og til alle EBK-ere. Gratulerer med dagen – og takk for det dere har gjort og gjør for klubben og lokalsamfunnet.

LES OGSÅ:

Rådmannen i Rygge ble heit i toppen: – Dette er å tømme kassa før vi stenger!

Ekholt Ballklubb er forberedt på avslag

Søker om mer penger til nytt klubbhus på Ekholt, rådmannen innstiller på avslag

Drømmer om innendørs fotballhall i Moss

Varsler store endringer: – Det nye klubbhuset blir veldig annerledes

Ekholt-leder hyller naboklubb: - Dette var noe de virkelig ikke hadde trengt å gjøre

Ekholt ballklubb ble budsjettvinneren i Rygge

– Vi er helt avhengig av et alternativt sted

Vil rive dette klubbhuset i Rygge

Fra fotball på heltid til fotball på heltid


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags