– Eldre er viktige verdiskapere i samfunnet

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Kronikk Noen møter eldrebølgen med frykt. Vi velger å juble. Flere politiske partier i Moss hevder at eldrebølgen må møtes med flere sykehjemsplasser. Vi kjenner ingen som drømmer om sykehjemsplass, men vi kjenner mange som drømmer om å leve lenge. Målet må være at alle skal føle seg trygge på en god omsorg.

Eldre innser sine begrensninger, men ser også enorme muligheter. Moss og Rygge opplever nå en folkevandring. Straks barna er ute av redet, planlegger man det nye livet uten hage. Glassverket, Vingparken, Verket og Halmstad fylles opp med fremtidsoptimistiske og skapende mennesker på 50+.

Nye barnefamilier flytter til de gamle eplehagene. Det er bra. Det er veldig bra. Det betyr at flere mennesker bruker mindre areal. Det gjør det lettere å tilby gode kollektivløsninger. Energiforbruket går ned. Folk bruker tid på styreverv, lag, foreninger og politikk fremfor klipping av gress. De færreste drømmer om 30 år på en solseng i Spania. Vi ser at de fleste ønsker å bidra.

Eldre er dermed blitt viktige verdiskapere i samfunnet. Den dagen man trenger offentlig helsehjelp er neppe nye sykehjemsplasser løsningen alene.

Når kommunene beregner fremtidens behov for sykehjemsplasser tar man ofte utgangspunkt i dagens eldre og dagens behov. Man ser at ca 20% av alle over 80 år trenger hjelp i dag. I fremtiden har vi langt flere mennesker over 80 år. Spørsmålet er om så mange som 20% av disse menneskene trenger sykehjemsplass. Svaret er enkelt. Verken staten eller kommunene har dessverre mulighet til å finansiere et slikt konstruert prosentbehov. Kostnaden ved å dekke et slikt behov vil lamme all satsing på skole, næring og miljø. Vi har imidlertid mulighet til å tenke nytt.

Ved at langt flere eldre bor tett i moderne leiligheter, kan vi hjelpe langt flere der de er. Og der de ønsker å være, nemlig hjemme.

Digitalisering løser ikke alle problemer. Men mange av oss har i mange år fryktet mangelen på varme hender i fremtiden. Mange har visst at det ikke vil være mulig å følge opp morgendagens behov med gårsdagens hjelpemidler. Derfor er det en stor lettelse at stadig nye leverandører nå presenterer løsninger som gjør det lettere for kommunene å møte innbyggernes behov.

Frem til i dag har mange mennesker hatt null oppfølging mellom sine fastlegebesøk. Nå kan mange hjelpe seg selv hjemme med iPader og måleinstrumenter mens de kan stille spørsmål til helsepersonell på chat. Man blir dermed sett hver eneste dag. I tillegg til fastlegebesøk. Dette drømte vi om for noen år siden. For gårsdagens eldre hørtes dette kanskje skremmende ut. Morgendagens eldre er annerledes. De husker ikke alle bankkøene eller alle de manuelle bomstasjonene.

De er vant med å hjelpe seg selv. Det handler om verdighet. Om å få evnen til å hjelpe seg selv, nesten hele livet. Vi mener nye hjemmeløsninger kan gi pleietrengende bedre verdighet enn mange av dagens sykehjemsplasser.

5. juni skal Fellesnemnda for Nye Moss behandle en sak om utredning av behov for bygging av omsorgsboliger. Nye Moss kommune blir dessverre ingen rik kommune. Hele kommune-Norge går inn i en tid med trangere kår.

Derfor har grepet med å bygge en ny kommune vært viktig og riktig. Vi er overbevist om at det vil bli svært krevende å bo i en liten kommune fremover. 50.000 mennesker er heldige som får bo i Nye Moss. Man er ikke heldig pga kommunal rikdom, men pga muligheten den nye kommunen vil ha til å tilby kommunale tjenester på en bedre måte enn tidligere. Da er det svært uheldig at enkelte partier mener at den eneste  løsningen på eldrebølgen er flere sykehjemsplasser.

En slik politikk vil fjerne det politiske og økonomiske handlingsrommet til den nye kommunen. Sykeheimsplasser vil alltid kun være dyre løsninger får de få. Ikke gode løsninger for alle. Det hjelper lite med flere sykehjemsplasser dersom enda flere føler seg utrygge. Målet må være å sikre en trygg alderdom for alle.  

Hvordan man skal klare å kunne nå dette målet må det nye kommunestyret ta stilling til i 2020.

La oss derfor heller bruke tid og ressurser på å se mennesker. Gi mennesker mulighet til å skape.

La oss juble over at vi lever lenger og la oss slutte med å definere eldre som en kostnad. La oss utvikle nye løsninger i hjemmet. Slik at alle kan bidra med sitt. Nye digitale hjelpemidler vil gjøre det mulig for eldre og pleietrengdende å kunne være trygge i eget hjem lengre, og motta det helsetilbudet de trenger i sitt eget hjem. Gjennom alle tider har vi fryktet at pleietrengende ikke blir sett. Nye videoløsninger gjør at alle snart kan sees.

Alle løsninger er ikke på plass, men vi er på god vei til en velferd hvor flere kan føle seg trygge og hvor flere blir sett.

Politisk styring dreier seg ikke kun om å definere et behov for så å dekke dette behovet. Slik politikk dreper alt handlingsrom.

Politisk styring dreier om å skape nytt handlingsrom for alle. Endelig er eldrebølgen her. Eldre skaper store verdier.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken