Vern i havet er lønnsomt

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevI et relativt lite verneområde for hummer ved Nøtterøy har bestanden i løpet av ti år økt med 350%. Det overrasker forskerne. Verneområder er ikke noe vi har mye av i Norge, mens det i enkelte andre land er utbredt.

Det kan virke som om svært mange her ikke vil se hvor gode resultater et vern kan gi. Vi er selvutnevnte verdensmestere på forvaltning så hvorfor skal noen stille spørsmål og i tillegg bevise at de har rett?

Nå kan man si at det ikke er noen sensasjon at det blir mye hummer i et område som er stengt for fiske, men økningen er større enn alle trodde på forhånd og området er en stor produsent av yngel som kommer omkringliggende områder til gode.

Andre verneområder lenger sør på kysten viser at ikke bare hummeren, men også fisken øker i antall og størrelse. I vår del av Oslofjorden står det dårlig til med stedegen fisk som torsk, sei og lyr.

Til tross for det ser vi ikke at noen tar grep for å få fisken tilbake. Man er langt mer opptatt av å gi de ytterst få yrkesfiskerne og et ukjent antall fritidsfiskere (garnfiskere) muligheten til å holde bestandene på et lavnivå. Det siste man vil er å dra i nødbremsen selv om det, etter manges mening skulle vært gjort for mange år siden.

Noen av oss drømmer om et marint verneområde som strekker seg ut til Larkollen/Slagentangen og innbefatter Drammensfjorden. La alle i dette området fiske med lett redskap, stang og håndsnøre, og innfør restriksjoner på hva og hvor mye man kan ta med seg så lenge bestandene er lave.

I tillegg bør man naturligvis hjelpe til med å bygge kunstige rev og kunstig tareskog. Vern er ikke noe man tar seg råd til. Det er dagens fiske som både er økologisk og økonomisk ødeleggende man år etter år tar seg råd til å videreføre.                                                                                                                                    Hvor Hvor lang tid vil det ta før såkalte miljøpolitikere og miljøvernere begynner å interessere seg for tilstanden i fjorden vår? Det skulle vært et økologisk mangfold der, et mangfold vi langt på vei har gjort til et økologisk enfold som blant annet legger fjorden åpen for svartelista arter. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags