Butikker som forsvinner

Av
DEL

LederDet er tilsynelatende fullt trøkk i innspurten med årets julehandel. Hvor omsetningen lander i forhold til foregående år, gjenstår jo å se. Men utviklingen innen varehandelen på årsbasis er ikke til å ta feil av. En fersk Norges-analyse fra Danske Bank føyer seg til rekken av rapporter om svakere vekst og ulmende butikkdød. Og dette begrenser seg ikke lenger til det velkjente mønsteret hvor butikker i bysentrum taper i konkurransen mot kjøpesentrene. I fjor hadde de 60 største sentrene her i landet sin svakeste vekst siden 1990-tallet, ifølge Kvarud Analyse, og ett av to sentre måtte notere nedgang i omsetningen de første tre kvartalene i år. En kartlegging av Skandinavia fra betalingsselskapet DIBS Payment Service viste at 9000 butikker - både i og utenfor kjøpesentrene - er i faresonen.

Og hva skyldes all denne utflatingen og nedgangen? Overetablering er et gjengangertema i analysene. For mange butikker i samme bransje på samme geografiske område. Og, like aktuelt, mer såkalt bransjeglidning. Det som opprinnelig var hagesentre, interiørbutikker, bilutstyrsforretninger, osv. utvider stadig varetilbudet i retning av «småsentre».

Størst utslag gir imidlertid netthandelen, som fortsatt utgjør en beskjeden andel, men har en vekstkurve egnet til å vekke oppmerksomhet, uro og/eller konkurranseinstinkt, alt ettersom. Analysene og rapportene gjør innovasjon og omstilling til en marsjordre for varehandelen. Danske Bank-analysen peker imidlertid også på en underliggende trend, som neppe skal undervurderes: Folk blir simpelthen mindre opptatt av å skaffe seg flere saker og ting. Er shopping på vei ut som fritidsbeskjeftigelse?

Dette mulige trendskiftet bunner ikke nødvendigvis i antimaterialisme eller økologibevissthet, kanskje heller i at det - enkelt sagt - er grenser for hvor mye man har plass til når alle skap er overfylte. Da bruker vi heller pengene på opplevelser. I fremtiden kan det bli færre pakker og flere billetter til teater, kino og reiser under juletreet. Handelsnæringen har noen spennende utfordringer. Men det har sannelig også byplanleggere og lokalpolitikere som vil bringe mer liv og røre tilbake til sentrumsgatene. For her må det tenkes utenfor boksen og vel så det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags