Om livsglede og fellesskap på tvers av generasjoner

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATTEn fremtid hvor eldre mennesker i mye større grad blir inkludert, sett og ivaretatt er svært viktig for meg. I dag er det ofte slik at man enten bor i eget hjem eller på sykehjem når helsa svikter.

Derfor er det viktig at vi ser på nye boformer, og det er et arbeid jeg jobber aktivt med. Nye boformer kan løse flere av utfordringene mange eldre har i dag, deriblant ensomhet, mangel på felleskap og lite kontakt med andre generasjoner. Det skjer mye spennende på dette området, både i Norge og i våre naboland.

Den danske eldreministeren Thyra Frank, inviterte meg nylig til Århus for å se hvordan Århus kommune løser disse utfordringene. Her bygges et større boligkompleks, kalt «Generationernes Hus». Huset skal stå klart neste år, og skal bli hjemmet til både barnefamilier, voksne, studenter og eldre. Folk i ulike livssituasjoner og i ulike aldre skal bo side om side. Dette kan bidra til å sette våre egne liv i perspektiv, men også lære oss å ta hensyn og knytte bånd på tvers av generasjonene.

Boligkomplekset skal inneholde barnehage, aktivitetssal, vaskeri, frisklivssentral, kafe, treningsfasiliteter, bibliotek, verksteder, takterrasser og felles kjøkken. Alt dette under samme tak, og med et lyst og trivelig glass-atrium. Fantasi? Nei, en realitet. Kanskje det ikke passer for alle, men for mange vil det gjøre det. Århus kommune forteller om stor interesse for prosjektet.

I «Generationernes Hus» kan man få årskort på middag i kafeen, spille boccia med barna eller kanskje ta en runde sjakk med naboens sønn.

Her skal småbarnsfamilier, studenter, aktive seniorer, funksjonshemmede og eldre med behov for pleie leve under samme tak. Jeg oppfordrer landets kommuner og entreprenørene til å ta grep, og se på hvordan vi kan lage gode generasjonsboliger også i Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags