Et selvsagt gatenavn

Det var da: Helly Hansen var en av hjørnestensbedriftene og bør tilgodesees med et gatenavn, skriver artikkelforfatterne.

Det var da: Helly Hansen var en av hjørnestensbedriftene og bør tilgodesees med et gatenavn, skriver artikkelforfatterne.

Av
DEL

DebattMoss og Omegn Tenkepark har vært engasjert i vei- og gatenavn den siste tiden, både i Moss og i Rygge. Vi hadde vel egentlig ment at siste ord om dette var sagt fra vår side. Likevel føler vi for å følge opp Erik Wiborgs gode leserinnlegg i Moss Avis 22/1-2019 hvor han etterlyser en Helly J. Hansens gate. Moss og Omegn Tenkepark innrømmer gjerne at vi har sovet i timen! Vi trodde med respekt å melde, at en slik fantes.

Det gjorde den også inntil for noen år siden, nærmere bestemt som veistrekningen mellom Varnaveien og Kallumveien. Helly J. Hansens gate har imidlertid blitt fjernet, i alle fall navnemessig. Veien som tidligere bar industribyggerens navn, har nå blitt en forlengelse av Kallumveien, og like greit er kanskje det.

Grunnen til at vi sier det, er at Helly J. Hansens navn hadde lite eller ingenting med dette området å gjøre. Dessuten var gaten, som Wiborg også er inne på, altfor anonym i forhold til det Helly J. Hansen og hans etterslekt har betydd for Moss og langt utenfor landets grenser. Faktisk er slektsnavnet Helly-Hansen ett av verdens best kjente varemerker og uten tvil det best kjente fra Moss bys mangfoldige industrihistorie!

Moss og Omegn Tenkepark tillater seg å komme med et forslag for en framtidig Helly J. Hansens gate. Omdøp nedre del av Høienhaldgata, altså fra Kirkegårdsveien og til Vogts gate. Den lille gården Høienhald lå på hjørnet ved Kirkegårdsveien og Høienhaldgata. Derfor er det naturlig at gaten beholder sitt nåværende navn fram til der hvor Høienhald lå. Resten av Høienhaldgata kan og bør, få navnet Helly J. Hansens gate. Det var i dette området familien drev sin etter hvert verdenskjente virksomhet. Bedriften startet i 1877 i Skarremyrens Hø- og Kornlade som lå på hjørnet av Løkkegata og Høienhaldgata. I 1892 bygde Helly J. Hansen senior (1840-1914) egen fabrikkbygning. Den står forresten enda, den vakre mursteinsbygningen som i dag huser Høienhald Bad. Huset er et kultur- og industriminne vel verdt å bevare for ettertiden.

Helly J. Hansen ekspanderte med årene og bedriften ble et stort fabrikkanlegg. Fabrikken ble videreført av sønnen Helly J. Hansen junior (1870-1941). Han var både konsul og ordfører i Moss. Som lokalpolitiker var han initiativtaker til at Bytårnet ble reist i 1920.

I dag har hele fabrikken, med unntak av den eldste bygningen, veket plassen for store leilighetskomplekser. De mange som i dag bor på det gamle fabrikkområdet, burde absolutt ha en adresse som minner om Helly J. Hansens store industrivirksomhet. Den siste av familien som ledet firmaet, var Leiv Helly-Hansen (1916-1967). Han hadde altså sin fars og bestefars navn som slektsnavn. Senere har Helly-Hansen både vært firmanavn, slektsnavn og et verdenskjent varemerke. Kanskje et eventuelt nytt gatenavn rett og slett burde hett Helly-Hansens gate? Da har man hedret både den eldre og yngre Helly J. Hansen, samt Leiv Helly-Hansen. Det er de ærlig verdt!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags