Gå til sidens hovedinnhold

Grensehandelen har sin store pris

Artikkelen er over 3 år gammel

Debattinnlegg signert Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel.

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Har du noen svenske bokser med brus, øl eller cider i kjøleskapet? Du er ikke alene. Omtrent hver sjette boks vi drikker i Norge, er grensehandlet. Kassevis med sjokolade, ost og kjøtt kommer også over grensen hver dag.

Men grensehandelen har sin pris. Regnestykket er enkelt: når matvarer for enorme summer handles på svenskesiden av grensen, flytter arbeidsplassene også etter. Og når arbeidsplassene er i Sverige, er det den svenske staten som får glede av innbetalte skatter og avgifter, og de svenske matprodusentene og bøndene som får mer å gjøre.

Grensehandelen koster både tid og drivstoff. Likevel vokser den kraftig. I de siste 12 månedene handlet vi for 15,8 milliard kroner over grensa. I samme periode har vi tatt mer enn 8,4 millioner dagsturer. Menon Economics har regnet ut at grensehandelen koster nær 12.000 arbeidsplasserI tillegg mister vi hele 7,8 milliarder i tapt verdiskapning.

Vi hadde ikke kjørt over grensa etter brus hvis ikke det var billigere. Norske avgifter på sukkervarer, brus og drikkevarer er blant de aller høyeste i Europa og langt høyere enn i Sverige. I tillegg kommer avgiftsforskjellene på tobakk og alkohol, som lenge har vært et lokkemiddel for grensehandelen. På toppen kommer den massive avgiftsøkningen på over 80% for sukkervarer, som ble til en sen nattetime under Stortingets budsjettforhandlinger, og trådde i kraft ved årsskiftet. Til glede for svenskene, vil dette bare øke grensehandelen. ur, cus mint.dfj sklf øsdfkslfjs

Vi trenger ikke se lenger enn til Danmark, for å se at det finnes tiltak vi kan gjøre for å hindre at så mange arbeidsplasser forsvinner ut av landet. Vårt naboland, som har slitt med en handelslekkasje mot særlig Tyskland, har tatt ansvar. Skatteministeriets lager systematiske og grundige oversikter over hva danskene grensehandler, og hvilke konsekvenser det gir. På bakgrunn av det, fører de en aktiv politikk, der man målrettet og i tett samarbeid med bransjen setter ned avgifter som får handelen til å flytte seg ut av Danmark. Norske myndigheter har så langt valgt en stikk motsatt strategi.

Ingen kan klandres for å ville spare penger når de handler. Problemet ligger hos norske politikere som ikke som klarer å se grensehandel som et symptom på en feilslått avgiftspolitikk. Skal vi beholde arbeidsplasser, skatteinntekter og verdiskapning skjer i Norge, må det sterkere lut til.

Kommentarer til denne saken