Likestilling i praksis

LIKESTILLING:Hanne Tollerud (Ap), ordfører i Moss, mener likestilling er et spørsmål om rettferdighet.

LIKESTILLING:Hanne Tollerud (Ap), ordfører i Moss, mener likestilling er et spørsmål om rettferdighet.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Likestilling mellom kjønn handler om lik fordeling av makt, rettigheter og muligheter. Det sier seg derfor selv at makten til å fordele goder og byrder burde være jevnt fordelt mellom kvinner og menn.

DEL

MeningerDette er rett og slett et spørsmål om rettferdighet. I Norge i dag har vi både kvinnelig statsminister, finansminister og utenriksminister. I Moss har vi kvinnelig ordfører og varaordfører. Kvinner i politiske topposisjoner viser unge jenter at de både har rett og mulighet til å få reell innflytelse i samfunnet. Rollemodeller er derfor viktig.

For å opprettholde demokratiet trenger vi at unge mennesker, både gutter og jenter, engasjerer seg. Kommunestyrene rundt om i landet trenge deres stemmer. I jobben med å rekruttere unge kvinner til politikk er det derfor bekymringsverdig at andelen kvinner i norske kommunestyrer kun er 39 prosent . Andelenkvinnelige ordførere er faktisk så lav som 28 prosent.

Det er ikke mulig å snakke om likestilling mellom kjønn i 2018 uten å ta innover seg #metoo-kampanjen. Likestilling handler også om retten til ikke å bli utsatt for seksuell trakassering. Det handler om respekt for menneskeverdet uavhengig av kjønn.

Mediebildet i utgangen av 2017 og begynnelsen av 2018 preges av utallige varslinger fra kvinner (og noen få menn) over hele verden som viser oss at nå er det slutt på festtalene om likestilling. Nå kreves det handling! Det er nå vi har muligheten, men da må vi aktivt bruke kampanjen til å sette seksuell trakassering på dagsorden. Vi må snakke om det i hjemmet, på skolen, mellom kolleger på arbeidsplassen, i idrettslag og ikke minst i poltikken. Vi må øke bevisstgjøringen, gå i oss selv og handle deretter.

Definisjonen av likestilling er det for de fleste lett å være enig i. Men hva betyr det i praksis? Hvordan praktiserer vi dette på jobb, skole, hjemme, på trening, på arbeidsplassen, i politikken?

Kampanjen #metoo har en enorm kraft. En kraft man ikke kan overse eller overhøre. Den har samlet kvinner over hele verden. #metoo viser oss at trakassering og overgrep kjenner ingen landegrenser, politisk tilhørighet, religiøsitet eller etnisitet.

Tiden er kommet for å handle. Vi må sørge for trygghet, muligheter og respekt hvis vi skal rekruttere og beholde kvinner i politikken. Spørsmålet vi bør stille oss er hva skal til for å sikre dette? Hva kan du bidra med? Vi må snakke om kultur og ukultur.

En australsk sportsjournalist ble intervjuet i forbindelse med #metoo-kampanjen, han sa følgende:

«Jeg vil lytte mer til kvinner, prøve å forstå før jeg prøver å bli forstått. Så hvis det hjelper, vil jeg handle»

En god start tenker jeg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags