Kjøp varer som tar vare på jorda!

LANDBRUK: Norsk Landbrukssamvirke mener norsk matproduksjon kan stå modell for en rekke andre land. foto: espen vinje

LANDBRUK: Norsk Landbrukssamvirke mener norsk matproduksjon kan stå modell for en rekke andre land. foto: espen vinje Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev skrevet av

DEL

LeserbrevI disse dager arrangerer FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) Verdens matvaredag. I år settes det fokus på hvordan matproduksjon verden over skal møte de stadig økende klimaendringene. FNs mål om utryddelse av sult innen år 2030 kan ikke nås uten at man også tar inn over seg de økende klimaendringene fordi bønder i verdens fattige land rammes hardt av hyppigere ekstremvær og stigende temperaturer. For hver grad temperaturen øker så vil avlingsnivået bli redusert med ti prosent.

Til tross for at utfordringene kan virke overveldende og fjernt fra oss, er det heldigvis en god del vi som enkeltpersoner og forbrukere kan gjøre her i Norge og i Indre Østfold.

FAO anbefaler at vi:

Kjøper mat som er produsert lokalt – Lokale varer krever mindre transport og gir dermed lavere utslipp av drivhusgassen CO2. I tillegg bidrar du til å opprettholde eksistensgrunnlaget for lokale produsenter. Dette er godt nytt for lokale arbeidsplasser og for et større mangfold av produkter.

Kjøper økologiske varer – Økologiske driftsmåter tar blant annet vare på jordsmonn og krever færre ressurser enn intensivt industrilandbruk.

Kjøper varer som er Fairtrade – Ved produksjon av Fairtradeprodukter stilles det minstekrav til beskyttelse av miljø og til arbeidernes lønn og arbeidsforhold.

Spiser mindre kjøtt – FN anbefaler et lavere kjøttforbruk i rike land. Det gjør at vi kan brødfø flere mennesker. Den globale etterspørselen etter korn er enorm, fordi mye av kornet går med til økt kjøttproduksjon for en voksende global middelklasse. I tillegg er produksjon av kjøtt en betydelig bidragsyter til globale klimagassutslipp. Ja mer enn all transport til sammen, selv når flyreiser er inkludert.

Unngår å kaste mat – 1/3 av maten som produseres i verden blir kastet. Dette er sløsing med ressurser som energi, vann og arbeidskraft. I tillegg er dette et etisk problem når vi vet at 1 av 9 mennesker opplever å gå sultne til sengs.

I tillegg til at hver og en av oss kan bruke den makta vi har som forbrukere, så må de kommunene vi bor i også være med. Det offentlige gjør innkjøp for 400 milliarder kroner årlig og har derfor en stor påvirkning på etterspørselen etter ulike varer.

I prosessen med å slå sammen Askim og Hobøl kommuner, er man i ferd med å si opp det eksisterende innkjøpssamarbeidet. Man ser nå på hvordan innkjøp kan organiseres i den nye kommunen. Dette er en unik mulighet til å vise at man som en aktør med stor markedsmakt viser samfunnsansvar og vektlegger miljømessige konsekvenser av de innkjøpene som gjøres. Miljøpartiet i Hobøl krever at det i innkjøpssamarbeidet i den nye kommunen skal legges føringer slik at lokale, økologiske og Fairtradeprodukter blir foretrukket.

I stedet for å vente på at noe skal skje – oppfordrer vi alle til å handle på egen hånd. Økologisk, lokalt og Fairtrade, selvsagt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags