Profitører og offentlige tjenester

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LESERBREVMine leserinnlegg om private leverandører av offentlige tjenester ser ut til å både engasjere, provosere og opprøre. Først en sikkert sjokkerende opplysning for enkelte: Til tross for at jeg i alle år har stemt Høyre har jeg jobbet som bryggesjauer, sjåfør, lagerarbeider og lærervikar. Blant annet. Alltid som lønnsmottager og ikke «kapitalist». Og har for øvrig vært fagorganisert i noen tiår. Det finnes forbausende mange Høyre-velgere blant helt vanlige arbeidsfolk.

En av motdebattantens bekymringer går på «ansatte som blir drevet til veggs av sine arbeidsgivere. Med færre ansatte på jobb, lave lønninger, dårlige arbeidsavtaler og utrolig små prosentstillinger.» Merkverdig nok er debattantens bekymringspunkter helt nøyaktig de samme (unntatt lønn) som fagbevegelsen slo alarm om etter at Moss kommune overtok driften av Skoggata! Ikke så lenge de private drev virksomheten! Min erfaring etter over 40 år i arbeidslivet er at miljøet og arbeidsforholdene på en arbeidsplass handler om god ledelse og å skape trygghet – uavhengig av om det er offentlig eller private eiere. Jeg har sett vel så mye lidenskap for jobben sin i privat som offentlig virksomhet – kanskje enda mer.

Tilbake til sakens kjerne – hva skal det være lov å tjene penger på? Høyres mening er «alt» – så sant det holder seg innenfor lover, regler og normal etikk. De som starter egen virksomhet har flere motiver for dette og ønsket om å tjene penger er selvsagt ett av dem. Hvorfor skal man ellers pantsette «hus, hage, mann og barn» og risikere hele sin økonomiske fremtid? Noen ekstremt få av gründerne blir styrtrike, noen går konkurs og må leve med tragedien mens de fleste lever videre som små og mellomstore bedrifter – som i rikelig monn bidrar til fellesskapet. Norge er totalt avhengig av det private entreprenørskapet – noe sosialistene i svært liten grad synes å ta inn over seg. Noen er nødt til å skape de verdiene vi politikere skal fordele. Barnehager er et yndet tema der alle uansett politisk farge er enig om at barnehagedekningen i Norge ble «reddet» av de private. Der er det behov for å se på profitt-regelverket, men som Aftenposten så fortreffelig skrev på lederplass nettopp: «Det er kortsiktig å invitere private inn, for så å kaste dem ut på grunn av profittmotivene alene.»

Jeg håper mine holdninger og synspunkter fremstår klarere nå.

LES OGSÅ:

Åpent brev til Jørn Ramberg

Svada om velferdsprofitører

Om velferdsprofitører og sosialister

Glemmer sosialistene at noen faktisk først skal tjene alle disse pengene de skal dele ut og subsidiere med? 

Kommunalisering og bekymringsmeldinger 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags