Nedslående om Torderødparken

Må fredes: Kronikkforfatter frykter i likhet med andre ressurspersoner at Torderød og parkanlegget kan utsettes for utidig trykk i fremtiden. Derfor mases det om fredning.

Må fredes: Kronikkforfatter frykter i likhet med andre ressurspersoner at Torderød og parkanlegget kan utsettes for utidig trykk i fremtiden. Derfor mases det om fredning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kronikk 6.mai kom den nedslående beskjeden fra Fylkeskonservatoren om at Torderødparken ikke fredes! Det skyldes på en fryktelig presset situasjon samt manglende økonomisk og arbeidsmessig kapasitet til å gjennomføre fredningen nå. Mon tro om det ikke også skorter en bittelille smule på vilje, interesse og innsikt også!

I omlag 20 år så har Moss og Omegn Tenkepark og Torderød Gårds Venner henvendt seg til Fylkeskonservatoren om utvidet fredning på Torderød. Den siste unnskyldningen føyer seg pent inn i rekken av de tidligere avslagene.

Vi mener å se en trend hva Torderød angår, en klar tendens, nærmest!

Mossepolitikerne er i øyeblikket svært positivt interesserte i Torderød. Ros til dem for det! Vi vil også nok en gang få rose byantikvar Berit Kolden for det arbeidet som hun har gjort, og gjør, for Torderød. Men vi deler fullt ut Koldens bekymring hva gjelder fremtidens mossepolitikere. Som Kolden selv sier: «Men vi vet jo ikke hva politikerne tenker om 30 år.» Meget presist sagt av Kolden. Og det er derfor en utvidet fredning på Torderød må komme nå!

Vi vet hva mossepolitikerne tenkte om Torderødparken så sent som på 1980-tallet. Da skulle en barnehage på 400 kvadratmeter legges dit!

Dette strandet bare fordi Høyre fikk kalde føtter etter et oppstrammende brev fra Riksantikvar. Med all ære til Moss Høyre for det!

Så tilbake til Fylkeskonservatoren. I foregående avsnitt har vi forsøksvis søkt å forklare hvorfor fredning er viktig nå. Hva Torderød angår, så fikk Fylkeskonservatoren forslag til fredning på Torderød fiks ferdig og lekkert servert.

Reguleringsplanen for fredning er ferdig for lengst, vedtak er gjort i bystyret, byantikvar går inn for fredning. Og alle vil fredning - grunneier ved Moss kommune, bystyre, byantikvar og venneforening. Men nei takk, sann!

Gavepakken mottas ikke! Hvis man skulle finne å trekke reguleringsarbeidet i tvil, så har man rett og slett ikke kunnskap om hvilken kapasitet som står bak dette arbeidet. Vi sakser noe fra Fylkeskonservatoren: manglende økonomisk kapasitet (for hva?), manglende arbeidsmessig kapasitet, fryktelig presset, ikke nubbesjans. Værsågod og skyll!

Fylkeskonservatoren skal imidlertid tildeles noen få plusspoeng. Fra det hold uttales også i denne saks anledning: ikke tvil om at sidebygning, lekestue og park er av stor nasjonal verdi og bør fredes. Og videre: vi skulle veldig gjerne gjort det (altså fredet på Torderød!), betryggende at kommunen vil ivareta Torderød. Men dette er altså verken etter vårt eller byantikvarens syn godt og betryggende nok! Det er det som er poenget.

For å kunne elske gjøkungen Viken, så må man minst være rikspolitiker på borgerlig side. Men Fylkeskonservatoren kan ha noe rett når det der i gården håpes på at det blir bedre muligheter (for fredning!) når Viken er blitt etablert og kommet ordentlig i gang.

Vi vil få gjøre byantikvar Koldens ord til våre: «Også får vi fortsette å mase om fredning når Viken er oppe og står!» Moss og Omegn Tenkepark, og vi vil få tro Torderød Gårds Venner, skal få slutte seg til i det maset. For egen del vil vi få håpe at politikere og bystyre i det nye Moss ikke har klart å endre mening hva angår Torderød innen det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags