Katastrofevarsel og politisk ansvarsfravikelse

Vi har gjennom mange år sett flere svært alvorlige eksempler på dramatiske konsekvenser ved tildels små endringer i jordskorpens indre spenning på grunn av graving, skriver Audun Tømmerås.

Vi har gjennom mange år sett flere svært alvorlige eksempler på dramatiske konsekvenser ved tildels små endringer i jordskorpens indre spenning på grunn av graving, skriver Audun Tømmerås. Foto:

Av
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

LeserbrevFlere og flere i befolkningen, begynner nå å stille berettiget spørsmål ved politikernes ensidige hardkjør om å gjennomføre en plan for massiv utgraving i Moss sentrum, til tross for advarsler om farlige grunnforhold. Innleggene i bl.a. Moss avis og befolkningens fakkeltog i desember, bør være en vekker for alle. Innlegget fra Erik Grønner må her fremheves.

Det henvises ofte til at det er gjort undersøkelser som viser at graving er forsvarlig.

Er det virkelig det? Samtidig har vi gjennom mange år sett flere svært alvorlige eksempler på dramatiske konsekvenser ved tildels små endringer i jordskorpens indre spenning på grunn av graving. Leirmasser er i denne sammenheng særlig sårbare for inngrep og gang på gang dokumenteres hvor vanskelig det er på forhånd å beregne hvilke krefter som er i sving. De siste raseksemplene fra motorveien i Vestfold, Sørum kommune med to omkomne og sist Jeløy, sier klart at at det er stor avstand mellom tekniske undersøkelser og de reelle forhold.

Det er menneskelig å gjøre feil, men det er uakseptabelt å ignorere saklig begrunnede advarsler og å unnlate nødvendig utredning av alternative muligheter som likeverdig grunnlag for vedtak.

Det er ikke bystyret som organ som har ansvaret, det er menneskene i bystyret, mao partienes ledere/gruppeledere, med ordfører Pettersen i spissen, som bærer største ansvaret for det vedtak som er gjort. Dersom en stor del av nedre sentrum raser ut når gravingen er i gang, da vil det neppe være snakk om mindre setningsskader på noen få hus i nærheten. Det kan, som jeg forstår, i ekstremt tilfelle, dreie seg om at hele skråningen ned mot havneområdet mer eller mindre raser ut.

I denne sammenheng er det betenkelig at de som varsler om en mulig fare, nærmest blir latterliggjort eller oppfattes som inkompetente, i stedet for å se nærmere på saken, særlig når vi nylig har fått dokumentert at lignende prosjekt i Tvedestrand kunne gjennomføres både langt raskere, tryggere og til lavere kostnad ved å bygge i fjell, slik f.eks MDG og andre har pekt på. Prestisje i en slik sak er ofte en meget farlig alliert! Det burde være en ærlig sak å se nærmere på de nye opplysninger som foreligger, uten at befolkningen må presse på med evt. innbyggerinitiativ.

I tillegg må legges til, dersom katastrofen mot formodning skulle inntreffe, er det neppe flertallet av politikerne som risikerer liv og helse, eller betaler regningen, det er vi - innbyggerne - som må betale på alle områder.

Skal vi fortsatt ha tillit til våre tillitsvalgte (politikerne), bør flere nå snakke sammen og straks be om utredning av fjellhall.

Audun Tømmerås

Pensjonist

Moss/Rygge

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags