Game over for ulovlig pengespill

Arbeiderpartiet og KrF vil stoppe utenlandske gamblingselskaper som gir blaffen i loven og jakter på norske spillere.

Arbeiderpartiet og KrF vil stoppe utenlandske gamblingselskaper som gir blaffen i loven og jakter på norske spillere.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

kronikk Arbeiderpartiet og KrF vil stoppe utenlandske gamblingselskaper som gir blaffen i loven og jakter på norske spillere.

For noen er pengespill uproblematisk moro. For andre ødelegger det livet. Omtrent 120.000 nordmenn er spilleavhengige eller står i fare for å bli det. Det er av hensyn til disse at vi har en streng regulering av pengespill i Norge, der Norsk Tipping har enerett til å tilby slike spill. De kommersielle gamblingselskapene har verken lov til å tilby eller til å markedsføre spillene sine her.

Norsk Tipping har personlig spillkort, identitetskontroll og spill- og tapsgrenser – i motsetning til de kommersielle gamblingselskapenes lokkebonuser, gratisspinn og ordninger som begrenser spillingen når spilleren vinner (!). Derfor pustet Arbeiderpartiet og Krf lettet ut da regjeringen i 2016 gikk bort fra tanken om å gi utenlandske selskaper lisens til å drive i Norge. Men selv om regjeringen konkluderte med å bevare enerettsmodellen, fulgte de ikke opp med tiltak som kan stoppe de kommersielle spillselskapene som gir blaffen i norsk lov. Det er en rekke ting vi kan gjøre, men som regjeringen sier nei til. Derfor fremmet Arbeiderpartiet og Krf denne uken en rekke forslag for en mer ansvarlig spillpolitikk, og forslagene ligger an til å få flertall i Stortinget.

Det mest sentrale er å begrense tilgangen til de ulovlige spillene. Det er ikke noen grunn til at et ulovlig tilbud skal være så lett tilgjengelig som det er i dag – der man enkelt kan klikke seg inn på nettsidene til utenlandske spillselskaper eller laste ned apper og spille på telefonen. Det er allerede mange EU-land som blokkerer uregulerte pengespillsider, og det er god erfaring med at dette reduserer spillet. En norsk blokkering vil gjøre det vanskeligere for gamblingselskapene å tilby spillene sine til nordmenn, samtidig som spillerne får informasjon om at disse operatørene ikke har lov til å tilby spill i Norge.

I tillegg må Lotteritilsynet, som passer på at reglene for pengespill blir fulgt, få bedre mulighet til å faktisk stoppe ulovlig aktivitet. Vi vil gi Lotteritilsynet mulighet til pålegge bankene å avvise overføring av spillpenger og til å kreve årlig rapportering om slike overføringer. Dessuten vil vi at Lotteritilsynet skal få bedre mulighet til å granske saker og til å kreve framlegging av opplysninger fra aktører som bidrar til ulovlig reklame eller til ulovlig spill.

Vi kan heller ikke godta at det hvert døgn vises over 1500 reklameinnslag for spill og betting på tv-kanaler som retter seg mot et norsk publikum. Mange norske tv-kanaler sender fra utlandet for å omgå det norske forbudet mot spillreklame, og med hjelp fra norske kjendiser og pr-byråer bombarderer de nordmenn med reklame for spillene sine. Vi vil at alle som medvirker til dette, skal kunne få straffegebyr. Regjeringen har varslet at de skal stanse reklamen, og vi forventer at konkrete forslag raskt legges på bordet.

I vårt forslag som blir behandlet i vår, peker vi også på det paradoksale i at det norske oljefondet investerer i utenlandske spillselskaper som bevisst undergraver norsk lov. Derfor ber vi om en vurdering av om oljefondet bør slutte med slike investeringer.

Klarer vi alt dette, vil vi styrke en spillmodell som ikke bare verner sårbare spillere best mulig, men som også sørger for at pengene vi bruker når vi leverer lottokupong, kjøper flaxlodd eller spiller på nettkasino, går til humanitære organisasjoner, idrett, kultur og frivillighet.

Spillselskapene vil ikke slutte å prøve seg på det norske markedet, og teknologiutviklingen gjør at vi hele tiden må finne nye løsninger på hvordan vi kan verne enerettsmodellen. Men å la døra stå på gløtt for selskaper som ønsker å ødelegge vår spillmodell, er ikke veien å gå. Med flertall for forslagene fra Arbeiderpartiet og Krf vil vi gjøre det vi kan for å lukke døra og for å avslutte spillet om spillmodellen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.