Jeløya-erklæringen: Et historisk linjeskift

REGJERINGSFORHANDLINGER: 2. januar begynte Høyre og Fremskrittspartiet regjeringsforhandlinger med Venstre. Her er fra venstre Trine Skei Grande (V), statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) omringet av journalister.

REGJERINGSFORHANDLINGER: 2. januar begynte Høyre og Fremskrittspartiet regjeringsforhandlinger med Venstre. Her er fra venstre Trine Skei Grande (V), statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) omringet av journalister. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Debatt KrF er overrasket over at den nye regjeringens plattform foretar et historisk linjeskift når det gjelder den verdimessige forankringen for sin politikk. Mens alle norske regjeringer fram til denne (inkludert de to rødgrønne Stoltenberg-regjeringene) har vist til de grunnleggende verdiene fra kristen og humanistisk arv og tradisjon, i tråd med Grunnlovens paragraf 2, er ikke dette nevnt overhodet i Jeløya-erklæringen.

Dette kan kun forstås som et radikalt grep i retning av en sekularisme som vil fjerne tro og religion helt fra vårt offentlige fellesrom. KrF mener derimot at den beste forutsetningen for å møte framtidas utfordringer på er at alle norske samfunnsborgere lærer å kjenne det norske verdigrunnlagets forankring i kristenarven.

Regjeringsplattformens fundamentalistiske sekularisme kommer også til uttrykk i det korte avsnitt om tros- og livssynspolitikk. Der slår regjeringen fast at tro og livssyn er et privat anliggende som staten ikke skal forholde seg til. Dette peker i motsatt retning av det livssynsåpne samfunnet KrF jobber for, hvor troen anses som en ressurs både for den enkelte og for det store fellesskapet.

Vårt livssyn former vårt menneskesyn, vårt syn på natur og skaperverk, vår forståelse av fellesskap og samhold - derfor må vårt verdigrunnlag og sentrale verdispørsmål være et vedvarende tema i vår offentlige samtale. Samfunnet vårt trenger politikere og ledere som våger å peke på tro og livssyn som en viktig ressurs fremover. I stedet for å snakke ned og bort kristenarvens betydning for verdigrunnlaget som har bygget det fellesskapet og samfunn vi har i dag, trenger vi å synliggjøre arven i vår tid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken