Om Knut Arils Hareides nederlag

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Debatt Kristelig Folkeparti inngår nå i en flertallsregjering med Erna Solberg som statsminister. Bak seg har partiet en meget turbulent politisk høst og tidlig vinter. Partiet er splittet; det har vært utmeldelser, dannelse av digitalt fraksjonsnettverk blant såkalte «røde KrF`ere». Ja, endog etablering av et nytt kristent parti har vært nevnt. Det har falt harde ord, skuffelser har minifestert seg i tårer. Partileder Hareide valgte å trekke seg som partileder.

For en som har sett dette dramaet fra sidelinjen, vil jeg komme med følgende påstand; Hareide viste manglende dømmekraft som partileder, da han satte i gang ønsket om å danne en sosialistisk regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister.

Hovedbegrunnelsene er:

l Dersom et parti skal gå fra å være et nøytalt opposisjonsparti, til å velge en rgjeringsplattform – uansett side, må dette være forankret i en enighet i partiets toppledelse. Hareide måtte ha med seg de to nestlederne, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. En partileder kan ikke midt i en valgperiode sette i gang et politisk prosjekt som har til hensikt å danne regjering – uansett farge , dersom ikke hele ledelsen er enige om veilvalget.

l Hareide vet godt at partiet har blå og røde medlemmer ( velgere ). Han vet også i hvilke landsdeler disse medlemmene befinner seg. Han hadde lojale medarbeidere rundt seg som hadde regnet ut, at når landsmøtet 2. november skulle velge side, var det med stor sannsynlighet et flertall for Hareides ønske om Jonas Gahr Støre som statsminister. Han valgte å holde talen sin, som for øvrig var en god tale. En partileder kan ikke, når han ikke hadde de to nestlederne med seg, gå ut og proklamere støtte til en Gahr Støre - regjering, uten å være sikker på at et landsmøte ville støtte han. Hareide tok feil. Det heter «å gjøre opp regning uten vert». Det vitner om dårlig dømmekraft.

l Ville stemmegivningen på landsmøtet 2. november blitt annerledes dersom ikke § 2 c i abortloven var blitt løftet fram? Det vet vi ikke med sikkerhet. Sannsynligheten taler for at det var tungen på vektskålen . Men jeg tror at det var like viktig at Hareide, midt i valgperioden, tar den fatale beslutningen om partideltagelse i en rød regjering. Da våknet KrF`s grunnfjell overfor sosialistisk motstand/vegring mot viktige kristne verdier. Deler av AP, store deler av SV og hele Rødt hegner om det sekulære samfunnet.

Mange i KrF mener at partiet kan ikke basere sin regjeringsdeltagelse på dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken