Om kampene ved Fossum bru

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKK«Krigsretten kommer den som følger mobiliseringsordren…! …Skutt, blir den som ødelegger anlegg…» Slik lød ordren til Østfold, og det norske folk for øvrig, fra den øverstkommanderende tyske generalen Von Falkenhorst i april 1940.

Til tross for trusselen fra Von Falkenhorst, meldte vernepliktige østfoldinger seg til å yte motstand.. Karl Kristian «Grinda» Karlsen, Mossegutt, gift med Haldis, meldte seg til Norges hær. Karl Kristian, musiker og nybakt far, ble bombet til døde av nazi-krigsfly da han kjørte last mot Fredrikstad by. Karl Kristian var blant de beste.

Fryktinngytende bombefly fløy over Askim. Askims hus og hytter ristet. Bråket og frykt pågikk i to timer; skvadron, etter skvadron.

Frykten ble kringkastet. Nazistene overtok NRK og spredte propaganda. Inntrengerne krevde lydighet. Lydighet fra hele befolkningen.

Ved Fossum bro var det 120 menige menn hvorav flere var fra Moss og omegn, med 9 befalingsmenn og 8 mitraljøser. Blant disse Østfolds modige menn var Kaptein Fredrik Daniel Svaneman Solie. Kaptein Solie var gårdbruker fra Rygge og en framtredende idrettsmann i Moss.

De 120 Østfoldsmenn skulle møte 2000 av inntrengernes soldater i kampen. Østfolds menn slo tilbake flere angrep fra en fiende som var bedre utstyrt med flere tunge våpen og håndgranater. I tillegg til sine våpen og bemanningsfordeler hadde inntrengerne overtatt forsvarsstillinger som var bygget i 1905 for å forsvare broen mot et angrep fra øst. Uheldigvis kom inntrengerne fra vest og fikk bruk for forsvarsanlegget. Inntrengerne hadde alle fordelene.

Østfoldsmennene fant kreative løsninger, brukte veisperringer og sprengstoff i tillegg til sine mitraljøser og sine Krag-Jørgensen geværer. Østfoldsmennene hadde støtte fra en bataljon av artilleri. Østfolds menn utløste til og med den mektige Glomma til sin tjeneste. De utløste en flom som sendte mange av Hitlers menn nedover elven.

Etter fire dagers krig hvor de norske soldatene fikk lite søvn og lite mat, og etter 18 timers konstant kamp, angrep inntrengerne med mange tunge våpen og fallskjermslys som blindet Østfolds menn. Samtidig angrep fienden med en stor styrke av soldater både over broen og fra flankene.

Kaptein Solie viste stort mot og samlet noen menn og ledet personlig et motangrep. Kaptein Solie døde under sitt motangrep. Totalt døde 20 nordmenn i kampen om Fossum bro. Kaptein Solie og alle hans menn var blant de beste.

Kampen på Fossum bro og alle de mange andre kampene i Sør-Norge og i Nord-Norge, hvor den første allierte seier mot Nazistene fant sted med gjenerobringen av Narvik, ga Kongen og Regjeringen tid til å unngå Nazi-fangenskap og organisere Norges motstand. Det gav også tid til å organisere den norske handelsflåten for støtte til de allierte. Støtten fra den Norske Handelsflåten til de allierte viste seg å være avgjørende for seier over nazistene. Den Norske Handelsflåten fraktet forsyninger til alle allierte styrker og på alle fronter og spilte en avgjørende rolle i den allierte seieren. Menn og kvinner som Karl Kristian Karlsen og Fredrik Daniel Svaneman Solie døde altså ikke forgjeves.

Norges krigslyriker Nordahl Grieg sa «Det er de beste som dør» men han sa også at vi som lever fortsatt er de beste fordi de døde har allerede gjort vår verden bedre.

Vi vet ikke når, vi vet ikke hvor, vi vet ikke hvordan trusselen vil komme, men akkurat som månen går ned, vil dagen komme da vi vil trenge at de beste, de som faller for friheten, vil stå opp og forsvarer oss igjen.

8. mai vil mine tanker gå til familiene som var berørt av krigshandlingene ved Fossum bro og 2. Verdenskrig.

Til slutt vil jeg gratulere alle Østfolds veteraner og Norges forsvar på frigjøringsdagen og Veteran-dagen. Dere er medlemmer av en ærerik tradisjon. I de farligste tider er dere alt vi har og ellers er dere alt vi er.

Historiske fakta er fritt etter Erling Ree Pedersen, Dag B Haugen, og Arve Tomt Gundersen, Einar Diesen, Sverre Refsum, og Henrik O. Lunde,. Takk til både Nasjonalbiblioteket og Moss biblioteket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags