Kommer krigen, er de frivillige klare

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kronikk De neste ukene forvandles flere norske kommuner til simulerte katastrofesone, der sivile aktører skal trene på å ta seg av mange skadde etter voldsomme angrep. Øvelsen er en påminnelse om at vi alle er en del av beredskapen der vi bor.

Store deler av Norge er denne høsten berørt av NATO-øvelsen Trident Juncture. 500 soldater er stasjonert på Rygge, og mange har nok sett militære kjøretøyer på våre veier. De neste dagene gjennomføres også Nasjonal Helseøvelse som i år er tilknyttet den militære øvelsen. Røde Kors-frivillige i en rekke kommuner skal øve på sine roller.

I disse øvelsene skal helseforetakene og frivillige organisasjoner trene i samspill med de militære styrkene som blant annet har ankommet Norge via Borg havn i Fredrikstad.

Arbeidet de frivillige gjør i våre lokalsamfunn i fredstid er kjent for de fleste. Det som kanskje ikke er like kjent, er at de du vanligvis ser under leteaksjoner eller som hjelpekorpsere på fotballkamper og på konserter, vil ha en helt spesiell rolle dersom det skulle bli krig eller en annen unntakssituasjon i Norge.

Naboen din, hun som alltid hjelper til i vinterfjellet eller ved sjøen, er som Røde Kors-frivillig del av den eneste humanitære organisasjonen som gjennom kongelige resolusjoner er definert som støtteaktør til norske myndigheter også i krigstid.

Den pensjonerte læreren fra Greåker kan altså bli den som trygger deg, og tilbyr deg vann og et varmt ullteppe i et bomberom.

Å forebygge, hindre og lindre menneskelig nød og lidelse er kjernen i Røde Kors’ oppdrag og det er dette vi skal øve på i Nasjonal Helseøvelse: Å hjelpe kjente og ukjente som måtte trenge det i en ekstrem og farlig situasjon.

Norge er stort sett et trygt og godt land å bo i, men vi må være forberedt på at naturhendelser, store ulykker og terror kan snu opp ned på hverdagen. I dagens verdensbilde må vi være forberedt på krig, også i vårt nærmiljø.

Det er ikke fordi vi ønsker å krisemaksimere eller skremme noen at vi deltar i de pågående øvelsene, men fordi vi ønsker å være best mulig forberedt hvis slike hendelser skulle ramme oss.

Målet er å kunne respondere raskt og på best mulig måte dersom det skulle oppstå en reell hendelse.

Da er jevnlige øvelser, opplæring og kurs en nødvendighet for frivillige i Røde Kors for å kunne opprettholde den beredskapen som trengs når myndighetenes apparat ikke strekker til eller trenger bistand.

Det offentlige og frivillige har definerte oppgaver, men hver enkelt av oss er også viktige i den store sammenhengen.

Nylig kom myndighetene med en oppdatert liste over hva du bør ha hjemme for din egenberedskap. Myndighetene anbefaler at alle er forberedt på å kunne ta vare på seg selv i tre døgn i en krisesituasjon.

Har din familie det dere trenger om det skjer en ekstrem værhendelse slik at dere mister strøm og vann? En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Røde Kors viser at nesten halvparten av Norges befolkning ikke vet om de har nok mat, vann og alternativ varmekilde til å klare seg i tre døgn. Bare 4 av 10 nordmenn sier i undersøkelsen at de ville turt å gi førstehjelp i livstruende situasjoner, og mange gir uttrykk for at de er redde for å gjøre feil.

Vår oppfordring er derfor enkel: bli med og øve du også! Meld deg på et førstehjelpskurs og skaff deg det myndighetene mener du trenger for å klare deg i tre døgn. Vi har ulike roller når det kommer til beredskapen i Norge. Men vi har alle et ansvar vi må ta.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken