Tanker om kunst i kunstens by

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Kronikk Moss Kan Kunsten har versert som et slogan allerede i flere år, og først gjaldt det alt og alle i Moss! Her skulle vi vise verden hvem vi var og hvordan vi hadde det. Vi elsker Moss ble også lansert, og man tok i bruk både fine og vovede midler til å formidle budskapet.

Men skikkelig trykk bak Moss Kan Kunsten ble det først da foreningen Moss Kan Kunsten ble stiftet i mars-måned i fjor med den hensikt å gjøre Mossefolk glad i kunst i det offentlige rom, ta vare på det vi hadde og samle seg om å få noe nytt, og fremfor alt ha respekt for kunsten. Kunst og kultur tøyser man ikke med!

Og i 2003 lanserte Galleri F15-Momentum-PunktØ planer for Moss Kan Kunsten og i Moss kommunes nyeste kulturmelding starter man planene med de tre ordene Moss Kan Kunsten.

Hva gjør vi så i Moss med kunsten og kulturen? Er vi flinke til å forvalte vårt pund, eller lar vi det hele seile sin egen sjø? Har vi de rette mål, og følger vi de mål vi har satt oss?

Styret i Moss Kan Kunsten har diskutert dette og sett hva andre byer på vår størrelse har gjort opp gjennom årene. For mange år tilbake hadde vi mange våkne og aktive borgere som var sitt ansvar bevisst, og vi minnes mange som samlet kunst til byen vår.

Mye fikk vi i gaver, og mye ble kjøpt inn, slik at vi i dag fremstår som skulpturbyen med stor S, og vi har også store samlinger av kunst i kommunens, Albys, Refsnes’, Moss Kunstforenings og flere andres navn.

For mange år siden hadde vi også en kultursjef på kommunens lønningsliste, og mye ble gjort, og mye ble ikke gjort. Og i dag har vi ingen kultursjef i det hele tatt! Trøsten er at vi i alle fall har en kulturpris, og det betyr at noe skjer det allikevel på dette området. Men i Skien, for eksempel, skjer det enda mer. Der har de en kultursjef på lønningslisten, og de har eget budsjett for kunst og kultur, og det skjer ting på kunst- og kulturfronten. Noe vi kunne tenke oss å gjøre maken til.

Da blir ting gjort etter en plan, og da ser man at noe vokser frem. Man får et miljø for kunsten hvor den kan vokse og gro til glede for byens innbyggere, og man får et miljø som gir inspirasjon og vekst til kunstnerne. De får utviklet seg og bidratt med vital kunst til glede og nytte for et samfunn som tilbyr sine innbyggere kunst og kultur på alle plan.

I Moss har vi mange muligheter til å få til en vekst som vil gi oss et mangfold innenfor kunstens område.

Vi må bare finne dem, forklare dem, og utvikle dem. Moss er jo galleribyen og på samme tid skulpturbyen, og her kan vi bare forsyne oss! Dette må vi bygge videre på og legge opp til gallerirunder både til fots og på hjul.

Tilgjengeligheten må bedres, og folk må få som vane å besøke galleriene vi har å vise frem. Atelierene må være verksteder som vi tiltrekkes av, og det må være hyggelig og interessant å gå på besøk til kunstnerne vår og se på det de lager! Få bedre vei til Alby, og bli kjent med alle de andre kunstverkstedene, og besøke dem enten i flokk eller enkeltvis.

I Moss skal kunstnerne trives, og vi som er glade i kunst og kultur, skal rives med og trekke med oss alle de kunstinteresserte som besøker den vakre byen vår.

Moss trenger kunstnerne, og vi skal ta godt vare på dem. Kunstnerne skal gi oss interessen og respekten for sin kunst, og vi skal hegne om alt vi har av kunstnere, atelierer og gallerier, av bilder og skulpturer og av natur.

Vi trenger hverandre og det vi skaper, og vi ønsker oss en by med idéer og skaperkraft, med respekt for og glede av det som er skapt gjennom mange år. Dette må vi bygge videre på, og respekten for og gleden av kunst og kultur i byen, inspirasjonen og skapergleden i blomstrende kunstnermiljøer er det vi ønsker oss.

La oss arbeide for mer kunst! La oss få respekt for kunsten, og la oss bygge kunstnermiljøer med mangfold og gjøre kunsten lettere tilgjengelig med bedre veier og bedre kommunikasjon til kunstsentrene. Bedre vei til Alby og utstillingslokaler i Alby-låven. Og det skal bli godt å få en god kultursjef!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.