– Vekterkvartalet langs Dronningens gate bør bevares og vernes

Privat?: Det planlagte kvartalet har  lite eller intet å tilby fellesskapet – anleggene fremstår ofte som «Privat med Adgang», skriver arkitekt Rolf Aamodt.

Privat?: Det planlagte kvartalet har lite eller intet å tilby fellesskapet – anleggene fremstår ofte som «Privat med Adgang», skriver arkitekt Rolf Aamodt.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKKI min ungdom var 'bullseye' Moss et sted mellom Kirkeparken og Buddes Plass med respektive vannhull Oasen og Møllhausen. Dronningens gate var ryggraden som bandt de 2 ytterpunktene sammen.

Tidlig på 60-tallet ble området mellom nedre torv og Dronningens gate utviklet, og i 1965 fikk vi varehusene EPA og Domus i det som skulle hete Vekterkvartalet. Det var P.A.M. Mellbye, også kjent som Pimpam, som var ansvarlig arkitekt for dette bygget. I 1966 fikk Vekterkvartalet Betongtavlen, og i 1994 ble Pimpam æresmedlem av Norske arkitekters landsforbund (NAL) med følgende begrunnelse: «For markert innsats for norsk arkitektur og forbilledlig virke i og for forbundet, og uegennyttig innsats som arkitekturfagets talsmann i andre miljøer og i dagspressen».

Vekterkvartalet har gjennomgått en rekke endringer siden 1965, om disse var vellykket eller ikke skal forbli ubesvart. Det som for meg i dag er viktig er at det som gjenstår av Mellbyes bygg, og da tenker jeg spesielt på den delen som fronter Dronningens gate, blir vernet og om mulig for all tid beskyttet. Det vi har av 'gode' eksempler fra denne perioden burde vi mossinger ha vett til å verne om.

Man leser i avisen at Thon-gruppen «Vil bygge flunkende nytt sentrum», og at «Thon kliner til med 230 boliger midt i byen», han «Vil rive hele øvre delen av Amfi» Really!

Har Thon, helt alene, uten brysom innblanding, funnet «nøkkelen» til et vellykket Moss Sentrum!? Eller har han ganske enkelt funnet «nøkkelen» til maksimum utnyttelse for seg og sine?

Det står videre å lese at «politikerne er bekymret fordi bykjernen mister mange parkeringsplasser» – etter min mening burde bekymringen gå langt videre enn det å miste noe parkeringsplasser. Her er det snakk om å overlate indrefileten i Moss sentrum til privat boligbygging, 230 boliger rundt et indre parkanlegg! Denne type urbanisering finner man i dag eksempler på i Midt Byen, eller det jeg kaller Øvre Moss, samt i sentrale områder langs Sundet. Felles for disse utbyggingene er at de er forholdsvis store, og at de gjøres attraktive ved å tilby ting som bl.a. parkanlegg og/ eller marina. De har ellers lite eller intet å tilby fellesskapet – anleggene fremstår ofte som «Privat med Adgang».

Jeg er på ingen måte imot utbygging, fornyelse, fortetting, jernbane, havn, eller hva det nå måtte være, men i tilfellet Thon-gruppens nye sentrumsplaner vil jeg håpe at politikerne ser sitt ansvar. Jeg blir til stadighet minnet på om hvor talentløst det var av politikerne i denne byen å tillate byggingen av en offentlig promenade klemt inne mellom en vegg av private boligbygg på den ene siden, og en privat marina på den andre. Ikke et eneste kommersielt tiltak som kunne indikere at her var allmennheten velkommen. Snarere tvert imot, her nede ved promenaden langs Sundet forventer man nesten å finne skilt med påskriften «Privat med Adgang'»!

Som konklusjon vil jeg si at Vekterkvartalet, Mellbyes bygg av 1965, langs Dronningens gate bør bevares og vernes.

Hva som skjer med de lite tiltalende mursteinsbyggene fra passagen (hvor bl.a. Moss Avis i dag holder til) til Ibsens gate får være opp til utbygger, men at gateplan her blir forbeholdt detaljhandel burde være et krav.

 Gjennomgangen fra Dronningens gate til torvet bak bør forbli «open air» og således fungere som forbindelse til en eventuell park. Parkering bør kunne legges under torget, samt under et eventuelt nybygg dersom de nevnte mursteinsbygg rives.

På torget bak bør utbygger og hans arkitekter kunne finne plass til resten av sine 230 enheter. Her kunne man sågar tenke seg et høyhus, et signalbygg, som huser brorparten av de tiltenkte leilighetene.

LES OGSÅ:

Thon kliner til med 230 nye boliger midt i byen: River hele øvre delen av Amfi – alt skal bort

Tøff byggeperiode med nytt sentrumskvartal: Digert betongbygg skal jevnes med jorden

Mossepolitikerne nektet Vinmonopolet ny butikk på Mosseporten

ARKIVBILDER:

Se flere bilder av sentrum slik det så ut tidligere, her

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags