Viken: En gjøkunge ingen vil ha

I utakt: På Stortinget bestemmes det for regionen Viken, ikke alle ndre er begeistret for det. Gunnar Listerud er blant mange skeptikere.

I utakt: På Stortinget bestemmes det for regionen Viken, ikke alle ndre er begeistret for det. Gunnar Listerud er blant mange skeptikere. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kronikk signert Gunnar Listerud (statsviter, Våler).

DEL

KRONIKK Så har det skjedd. Østfold skal bli en del av Region Viken til tross for at fylkestingene i Østfold, Akershus og Buskerud har gått i mot at regionen skal etableres. De vil ikke, men må på grunn av at det er et Stortingsflertall for at de tre fylkene skal bli en av de nye regionene. De fleste i Østfold fylkesting mente imidlertid at den nye regionen bør deles i to.

Det er Stortinget som bestemmer, og der foregår det et annet spill. Der kjøres det på som om ingen ting har skjedd på det regionale nivået. I Stortinget har det greid å etablere et flertall for Region Viken med ca. 1,2 millioner innbyggere. Ap, Krf, Venstre, SV og Sp vil beholde et regionalt nivå mens Frp og Høyre egentlig ikke ønsker en tredeling av forvaltingen i Norge. De to regjeringspartiene har imidlertid innsett at det på nåværende tidspunkt ikke er flertall for å fjerne forvaltingsnivået mellom kommunene og Stortinget. Det bør være relevant å stille spørsmålet om det er behov for tre forvaltningsnivåer dersom politikerne kunne blitt enige om større kommuneenheter som kan få flere oppgaver overført fra staten.

Men det vil nok gå enda noen år før innbyggerne innser at større kommunale forvaltinger ikke nødvendigvis vil frata den enkelte bygd og tettsted sin identitet, men at det må skapes større og spesialiserte enheter dersom innbyggerne skal få de tjenester de forventer fra kommunene.

Slik det nå ligger an, vil 19 fylker bli til 11 regioner inkludert Oslo. Hovedstaden blir liggende som ei øy midt i Region Viken. I dagens situasjon vet ikke regionene hva slags arbeidsoppgaver de skal få fra staten i tillegg til de oppgavene som overføres fra fylkeskommunene.

Er du beroliget?

Det er ikke jeg. Dette er et klassisk eksempel på hvor galt det kan gå når politisk prestisje går foran fornuft. Her har man vært enige om at fylket er for lite og regionen blir for stor og uhåndterlig som et forvaltningsnivå. Mange mener at Region Viken blir en forvokst fylkeskommune som strekker seg fra Halden til Hardangervidda. Snakk om nærdemokrati! Det blir ikke noe senter i den nye regionen bortsett fra hovedstaden som ikke vil være med.

I følge de planer som foreligger, skal politikere fra Buskerud, Akershus og Østfold velges til å sitte i et Regionting bestående av 87 representanter. Den nye regionen skal ikke ha noen samlet ledelse. Den skal styres fra tre steder. I følge planene skal politisk og administrativ ledelse med ”nødvendig stabs-, støtte- og strategiske funksjoner lokaliseres til Oslo/Lillestrøm”. Ledelsen for utdanning skal legges til Drammen med ”operative funksjoner også i Sarpsborg/ Nedre Glomma og Oslo/ Lillestrøm”. Ledelsen for samferdsel skal legges til Oslo/Lillestrøm med ”operative funksjoner også i Drammen”. Og midt i regionen skal Oslo drive sin egen ”butikk” uavhengig av hva som skjer rundt hovedstaden. Ingen som er ansatt i de tre fylkenes sentraladministrasjon per 31.12.2019 vil bli sagt opp.

Ganske rotete, spør du meg.

Stortinget lager en region som blir splittet på mange arbeidsplasser rundt om på Østlandet og Regiontinget (politikerne) skal flakke rundt om og ha møter på forskjellige steder rundt om i den nye regionen. Kanskje burde de finne et fast sted i Oslo der politikerne kan sitte i behagelige stoler og debattere hva som skal skje når det gjelder å legge til rette for de ca 1,2 millioner mennesker de skal tjene?

Hva dette skal koste?

Det fortelles det foreløpig ikke noe om.

LES OGSÅ:

– Del monsterfylket!

Regionreform uten magemål og mening

Pulveriseringen er snart over. Endelig Viken.

– Ingen vil ha storregionen Viken

Region Viken: KRF kan være redningen! 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken