Sommerjobb er en god investering

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKKFornuftig politikk er både treffsikker og effektiv. En satsning for nye Moss bør være å etablere ordninger som gjøre livet lettere for ungdom i overgangen fra skole til arbeidslivet. Her er det flere tiltak man kan satse på. Et av disse er å gi ungdom mellom 16 og18 år sommerjobb i kommunens virksomheter. Dette har blant andre vår nabokommune Råde forstått.

Selv har jeg mine sommerjobber friskt i minne. Fra jordbærplukking på Vettre, sykkeldistribusjon for Aftenposten i Bærum, og derfra, et radikalt sprang til arbeid på Riksheims fiskemottak på Sauøya utenfor Henningsvær. Nå i ettertid tenker jeg at dette kanskje var den jobben jeg har lært mest av, bla å omgås hardbarkede fiskere, et ikke så lite sjokk for en lyslugget Bærums-gutt.

Situasjonen for dagens ungdommer er annerledes enn den gang. Mange går hjemme om sommeren etter at skolene avslutter undervisningen tidlig i juni. Det er vanskelig å få sommerjobb hvis ikke foreldrene har kontakter. Sommeren etter 10. klasse er spesielt sårbar for ungdom som begynner å skimte voksenlivet.

Ryggejenta Sandra flyttet fra Ekholt til Vallentuna utenfor Stockholm for noen år siden. Heldig for henne, var det at kommunen årlig lyser ut 100 sommerjobber for ungdom mellom 16 og 18 år. Målet med ordningen er, ifølge Sandra, «at ungdom ikke skal «loke» rundt om sommeren og ikke bare gjøre noen ting». Sandra fikk 3 ukers sommerjobb som 16 åring, på et dagsenter for eldre. Kommunen rullerer ordningen året etter, slik at det da er andre ungdommer som får prøve seg.

Jeg mener at det er et billig og treffsikkert tiltak å legge til rette for sommerjobb i kommunens virksomheter. Det kan gi ekstra hender og unge kreative krefter på mange områder – vedlikehold av bygg og utearealer, i barnehager, SFOèr og på sykehjem, forutsatt at vi sørger for veiledning og oppfølging. Etter 10 års skolegang vil det være en stor opptur både å kunne skrive en jobbsøknad, være på intervju, signere en arbeidskontrakt, få sin første lønnsutbetaling og bli del av et arbeidsmiljø. Vi politikere har et stort ansvar for å bidra til å hjelpe våre ungdommer inn i utdannelse og arbeid. Dette kan være et startskudd for en opplevelse av mestring og troen på at de om ikke lenge skal kunne klare seg selv. Erfaringen fra en sommerjobb vil gi verdifull erfaring som ungdom kan bruke til senere veivalg. En erfaring fra en omsorgsbolig eller et sykehjem vil også kunne øke interessen og rekrutteringen til omsorgsyrker, noe vi i høyeste grad trenger i årene som kommer. Vi vil få en oppvurdering av verdien av fagutdannelse, bedre karrierevalg, og kanskje unngår vi noen dyre mastergrads-løp uten mål og mening?

Hvis vi som kommune går foran i dette arbeidet, vil vi også kunne utfordre det private næringslivet i å bidra med å lyse ut stillinger dedikert til ungdom. Vi hører om generasjon prestasjon og en økt sårbarhet blant ungdom. Kan dette være blant annet være et resultat av tiden vi lever i, og et produkt av hvordan vi har valgt å organisere vårt teoritunge skoleløp?

Å investere i tiltak som bidrar til at ungdom inkluderes i arbeidslivet, mener jeg er en lønnsom samfunnsinvestering og god politikk, ikke minst i en kommune med en høy uføreandel. KrF mener at å skaffe flere sommerjobber til ungdom mellom 16-18 i den nye kommunen vår, vil være et viktig og effektivt bidrag i kampen mot utenforskap og de økende forskjellene i Norge. Det vil gi ungdom identitet som arbeidstaker og en større mestringstro. Det er ungdommen som er fremtiden, da må vi gjøre det vi kan for at de ikke blir stående på sidelinja allerede før start.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags