Se Forente Nasjoner skutt i filler

Behov: – Syrias framtid kan bare løses gjennom forhandlinger. I tillegg må det gjennomføres et toppmøte i FN-regi for å finne tilbake til en verdensorganisasjon som kan påta seg å løse de oppgaver den var opprettet for, minner Gunnar Listerud om i denne kronikken. foto: scanpix

Behov: – Syrias framtid kan bare løses gjennom forhandlinger. I tillegg må det gjennomføres et toppmøte i FN-regi for å finne tilbake til en verdensorganisasjon som kan påta seg å løse de oppgaver den var opprettet for, minner Gunnar Listerud om i denne kronikken. foto: scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKKDet er trist å registrere hvordan FN er satt på sidelinjen som et organ for løsing internasjonale konflikter. Det internasjonale organet som USA sto i spissen for å få opprettet i 1945 har falt sammen som et korthus i forsøkene på å løse krisen med kjemiske våpen i Syria. Det heter i FN-pakten at organisasjonens mål er å arbeide for internasjonal fred og sikkerhet og å utvikle vennskapelige relasjoner. De 193 medlemslandene lykkes sjelden. Det skyldes at 5 land har en spesiell rett til å legge ned veto; dvs. stoppe det som ikke passer for sine interesser. I den aktuelle Syria-konflikten har Russland til nå lagt ned veto 12 ganger!

Det eneste som ble uttalt fra FN etter at angrepet natt til 14. april var en realitet, var at den portugisiske generalsekretæren, António Guerres, ba om ”beherskelse, og at alle avstår fra handlinger som bidrar til eskalering av situasjonen eller forverrer det syriske folks lidelser.” Det er trist å registrere at Donald Trump ikke nevnte FN med ett ord i den halvtimelange talen han holdt om angrepet. I det minste kunne han bedt om et reorganisert FN som et framtidig organ for krisehåndtering. FN er et internasjonalt forum som må gjenreises som en akseptert konfliktløser.

President Donald Trump ventet til fredag 13. april kl. 2100 New York-tid tid før han trykket på knappen for et angrep på Syriske laboratorier og lagringsplasser for kjemiske våpen. Han måtte forsikre seg om at New York-børsen var stengt for helgen før et så alvorlig tiltak kunne settes i verk. Børsens svingninger, helst oppover, bruker han som sin suksessfaktor. Derfor kunne han ikke risikere at børsen kunne falle før helgen som en konsekvens av angrepene i Syria. I følge det som har kommet ut om omfanget, er det brukt dobbelt så mange kryssermissiler denne gangen som ved angrepet på en flybase i 2017. Da var det 59 Tomahawk-missiler som ble brukt. Krig er god butikk for forsvarsindustrien. Hvert missil koster vel 7 millioner kroner!

Det kan ikke herske tvil om at President Assads styrker i Øst-Ghota har brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning. Det er skremmende hvordan Russland har forsøkt å bortforklare de fryktelige bildene og filmklipp vi har fått se av barn og kvinner med alle symptomer på gassinntak og berøring. Russlands alle forklaringer på hva som hadde hendt måtte vært laget for intern bruk i Russland!

Samtidig er det trist å registrere at diplomatiet er fraværende. Donald Trump burde i det minste ventet til hans nye utenriksminister hadde kommet på plass. Amerikansk diplomati ligger nærmest brakk så lenge USA ikke har en utenriksminister som forstår hvor viktig diplomatiet kan være. Spesielt i kriser er det viktig med gode representanter.

USAs President har i tillegg en helt fersk sikkerhetsrådgiver, John Bolton, som tidligere har vært USAs FN-ambassadør og er kjent for å innta uforsonlige standpunkter i utenrikspolitiske konflikter. Kanskje har presidenten allerede hørt på sin nye rådgiver?

Går vi tilbake i historien, har USA hatt mange presidenter uten politisk erfaring. De fleste av dem har imidlertid vært så fornuftige at de har knyttet til seg rådgivere med erfaring og god innsikt i politikkens spill. Det har Trump ikke gjort. Til nå har vi erfart at rundt 20 personer har fått sparken fra hans stab siden han 20. januar 2017 flyttet inn i det Hvite Hus. Enten har det vært på grunn av uenighet med presidenten eller andre i hans stab. Mang en gang har det virket som om han ikke vil lytte til andres råd, og uttalelser fra hans medarbeidere og han selv har flere ganger spriket. I de første uttalelsene etter angrepet mot Syria ble det for eksempel gitt to versjoner, en fra Presidenten og en fra Forsvarsministeren, om hvor omfattende angrepene skulle bli. Spesielt i en krise/krigssituasjon er det viktig at det fra myndigheter kommer samme budskap, et budskap som ikke kan misforstås.

I flg. orienteringer fra Pentagon, har angrepene vært vellykket og blitt gjennomført i tråd med de planer som var lagt på forhånd. Det ble uttalt at man unngikk å ta liv og at de holdt seg vekk fra de russiske styrkene.

Hva nå?

Tiden er overmoden for et møte mellom Donald Trump og Vladimir Putin. Politiske samtaler mellom de to lederne er det eneste som kan bidra til at det kan oppnås en løsning på de utfordringene verden står overfor i Midt-Østen. Syrias framtid kan bare løses gjennom forhandlinger. I tillegg må det gjennomføres et toppmøte i FN-regi for å finne tilbake til en verdensorganisasjon som kan påta seg å løse de oppgaver den var opprettet for.

Men med dagens President i Washington som bare er interessert i å drive en politikk som kun tjener amerikanske interesser, ser ikke framtida lys ut. Det første som må læres i Det Hvite Hus er at politikk er noe annet enn å drive business i kapitalismens høyborg, USA!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags