Festivalen Sin mot jubileumsåret

Av
DEL

KRONIKKI 2019 avviklet vi vår trettende festival, og den åttende festivalen på Verket i Moss. Vi kan oppsummere med at det har vært 13 år med mye hardt arbeid og til tider blodslit, men det har mest av alt vært en fantastisk reise med felleskap, entusiasme, lidenskap og inkludering av ulike mennesker i forskjellige livssituasjoner, som hovedingredienser. Vi har blitt en sammensveiset og bra gjeng som gleder oss til å møtes gjennom festivalarbeidet hvert år. Det har også vært meget inspirerende å være en del av den positive byutviklingen på Verket i Moss, etter at fabrikken ble nedlagt, og vi ser nå en transformasjon i høyt tempo. Nå er de første planene realisert og Höegh eiendom har klart å bygge opp stor entusiasme rundt sine prosjekter i befolkningen i Moss. Festivalen Sin har i denne sammenhengen bidratt med mange storslagne konserter underveis som vi vil huske i lang tid fremover. Vi kan trekke fram Kim Larsen, Dum Dum Boys, CC Cowboys, Madcon, Big Bang, Mari Boine, Enslaved, Vamp, Bjørn Eidsvåg som noen av de mest magiske høydepunktene!

Vi har ikke noe tall på dugnadsinnsatsen som er lagt inn i Festivalen Sin, men vi kan anslå at det i gjennomsnitt er lagt ned gjennomsnittlig 1000-1500 timer hvert år i 13år. Totalt kan vi da anslå at de frivillige har jobbet 15-20.000 timer. Dette er et nøkternt anslag Omregnet til en norsk gjennomsnittslønn og 10-15 åresverk blir dette MANGE penger!

Moss ble i 2019 kåret til årets sentrum i Norge. Det er gøy og i denne sammenhengen vil vi tro at innholdet i byens sentrum i form av aktiviteter og kultur vektlegges i kåringen. Lyse Netter og Festivalen Sin som er rendyrkede festivalkonsepter med en fin blanding av frivillighet, kunst, litteratur og konserter er i denne sammenhengen viktig for Moss. Moss kommune får også mye kultur tilbake for pengene ved å støtte konsepter som er drevet frem av idealisme og frivillig innsats i alle ledd. Det kan også gi en god synergi for andre som driver næring i Moss ved å styrke disse institusjonene. Dette ser man tydelig i andre byer med festivalsuksesser at dette er meget positivt for handelsstanden, hotellnæringen, taxi og restauranter. Det skapes også stor entusiasme i befolkningen hver gang gatene fylles med folk! Vi hører alt for ofte at det kommenteres på sosiale medier at gatene i Moss er folketomme.

Vi har møtt mange politikere i valgkampen som har snakket positivt om festivalene og (konsert)kulturen i Moss. Det blir spennende å se om dette er «valgflesk» eller om det ligger handling bak dette når budsjettet for 2020 legges frem nå i oktober. De politikerne som nå sitter i føringen har vært positive og det ser ut til å være bred enighet hos de fleste politikere i Moss om viktigheten av kulturtilbudet i byen. Det lover godt for behandlingen.

Kostnadsnivået på populære artister har økt betraktelig de senere årene, samtidig som konkurransen i konsertmarkedet er større en noen gang. Dette gjør at de store festivalene får de gode navnene, mens de mindre festivalene ikke når opp i konkurransen om de største artistene. Hvis vi skal klare å komme opp i kampen om de artistene som publikum i Moss vil se trenger vi høyere støtte både fra kommunen og våre sponsorer.

Vi klarte endelig å få et godt økonomisk resultat i 2019! Det var godt etter at det har vært noen år med MYE regn, middels booking og dårlige resultater, men tross mye motgang er det fantastisk å se at de frivillige fortsatt tar fatt på oppgavene med stor entusiasme og pågangsmot. Vi bidro med ca 380 timer med dugnadsarbeid i Vingparken på konserten med Lind, Nilsen, Fuentes, Holm og vi hadde fine arrangementer i Møllebyen og på Verket gjennom helgen. Konserten i Vingparken blir stående igjen som den best besøkte i Moss i 2019. Vi har fortsatt utfordringer med økonomien, men har forbedret balansen i regnskapet betraktelig fra 2018 til 2019, og er nå optimistiske til inngangen av 2020 og jubileumsåret. Dette har også vært mulig med god hjelp fra gode sponsorer gjennom mange år og tålmodige kreditorer. Vi må også trekke frem samarbeidet med Höegh Eiendom siden 2013 som meget viktig i utviklingen og det har vært mange magiske øyeblikk på Verket de siste årene.

Nå er vi en stor gjeng med frivillige som er klare for byjubileum og er spente på høsten budsjettbehandlinger i Nye Moss kommune. Vi har stor tro på at vi kan få tidenes beste kulturår i Moss og håper også vi kan se en fin utvikling av byens festivaler gjennom dette året.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags