Tanker om kunst i kunstens by, Moss

Etterlysning: Artikkelforfatter ønsker å se eksempler på det han kaller pene bygninger i Moss. Bildet er fra den nye bebyggelsen på Verket.

Etterlysning: Artikkelforfatter ønsker å se eksempler på det han kaller pene bygninger i Moss. Bildet er fra den nye bebyggelsen på Verket. Foto:

Av
DEL

LeserbrevMoss kan kunsten skriver Ivar Ernø og Oddvar Aasen i en kronikk i Moss avis lørdag 19. Januar d.å. De representerer styret i nettopp Moss Kan Kunsten.

Takk til dem begge og resten av de engasjerte i foreningen. Jeg har tidlgere skrevet innlegg i Moss Avis om mitt syn på den arkitektoniske utviklingen i Moss, og at dette er og har vært et sørgelig kapittel i byens historie.

Når herrene i dette styret skriver om sitt engasjement til og for kunsten i Moss, savner jeg et helhetsperspektiv som favner arkitektur som en viktig del av kunsten. Arkitekturen i Moss nevnes ikke med et ord.

Dersom Moss ønsker å fremstå som en kunstens by, må dette synes visuelt i samme øyeblikk som man kommer innenfor byens grenser. Det må komme tydelig frem, gjennom gode visuelle, kreative og iøyenfallende bygninger som vekker positiv oppmerksomhet.

Eksempelvis kunne dette være signalbygg som skiller seg positivt ut fra omgivelsene, eller vi kan skape omgivelser som vekker gode følelser, og ikke bare funksjonalitet. I rundkjøringen i Flemmingkrysset står et slikt bygg som vekker oppmerksomhet. Noen synes dette er flott, mens andre føler det er malplassert og stygt. Felles er at de fleste legger merke til det, og har en menig om bygget og dets plassering.

Etter en kort vandretur over vår nye bro og til området Verket, møter et nedslående syn med høye firkantede bygninger som fremstår som massive og lite tiltalende.

Dette skal bli et aktivt område med yrende liv, og har til hensikt å tiltrekke seg publikum. Undertegnedede er ikke i tvil om at dette vil være funksjonelt, men visuelt vakkert er det definitivt ikke. Jeg utfordrer herved Moss Avis gjennom en bildekavalkade å presentere pen arkitektur bygget i byen vår de ti siste tiår, og jeg utfordrer Moss Kan Kunsten til å tenke lenger og mer helhetlig når de nå har tatt mål av seg til å gjøre Mossefolk glad i kunst i det offentlige rom, og fremfor alt ha respekt for kunsten. La oss utfordre de som tegner og planlegger Moss by i fremtiden, og be dem tenke over at Moss skal fremstå som kunsten by, og at dette skal være godt synlig for alle, uansett hvor i byen du befinner deg.

Dette skal synes på gatenivå, og fra sjøsiden og kanskje også fra et fugleperspektiv om vi er tilstrekkelige kreative. La oss vise frem et keativt og kunstnerisk Moss, og ikke firkantede massive blokker som dreper rommet, og stenger kunsten ute.

LES OGSÅ:

Foreslår ny veiløsning til Alby og galleriet

Tanker om kunst i kunstens by 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags