– Denne uken har jeg hatt gleden av å besøke biblioteket på Rygge

Av
DEL

DEBATTOver hele landet gjør bibliotekene en kjempejobb med å være levende og åpne hus for kunnskap, samtale og samvær. Rygge bibliotek er et godt eksempel på hvordan et moderne bibliotek er både tilgjengelig og relevant.

2019 er det store Bokåret. I oktober er vi hovedgjesteland på Bokmessen i Frankfurt. Vi skal få vise fram og formidle den fantastiske norske litteraturen til verden, samtidig som vi satser like store midler på aktivitet her hjemme. Slik får vi sendt bøker ut i verden og åpnet boken og leselysten i Norge, slik at alle som vil lese, kan lese, skal lese og burde lese – får lese.

Helt i sentrum for det nasjonale Bokåret står bibliotekene våre. Det handler om så mye mer enn bøker. Siden den nasjonale bibliotekstrategien ble iverksatt i 2015 ser vi at besøkstallene er blitt rekordhøye og at arrangementene er tredoblet. Stadig flere opplever at bibliotekene er åpne møteplasser som både er bokens hjem, men som også funger som lærings-, kultur- og inkluderingsarenaer.

Denne uken har jeg hatt gleden av å besøke biblioteket på Rygge. Og det var veldig spennende å se konkrete resultater i en kommune som har valgt å legge integreringsarbeidet sammen med kulturarbeidet. På Rygge Bibliotek møtte jeg Yosra Azmi Fayad som kom til Norge fra Syria for to år siden, og som nå selv jobber på biblioteket.

RYGGE BIBLIOTEK: Sofaprat mellom Trine Skei Grande og Yosra Azmi Fayad, som har språkpraksis på Rygge bibliotek. Ordstyrer er varaordfører i Rygge, Finn Erik Blakstad.

RYGGE BIBLIOTEK: Sofaprat mellom Trine Skei Grande og Yosra Azmi Fayad, som har språkpraksis på Rygge bibliotek. Ordstyrer er varaordfører i Rygge, Finn Erik Blakstad. Foto:

Nettopp på grunn av historier som Yosra sin, og fordi vi vet bibliotekenes betydning for folk, satser regjeringen videre på dette. Undersøkelser viser ikke bare at besøkstallene har økt, men også at andelen som forteller at de har vært på møter, forestillinger, debatter eller lignende har økt fra én av fire, til én av tre. Det siste er minst like viktig fordi det tydeliggjør den formidable innsatsen som bibliotekene gjør med å være inkluderende og relevante møteplasser.

LES OM GRANDES BESØK PÅ RYGGE BIBLIOTEK HER: Yosra (25) og kulturministeren fikk en god prat: –  Språk er nøkkelen til alt

Derfor må vi bygge videre dette på dette momentumet, slik at bibliotekene kan fortsette den gode jobben de gjør og utvikle seg ytterligere. Bibliotekene skal være tilgjengelige og oppleves som relevante. Derfor styrker Regjeringen blant annet arbeidet med digitale plattformer og ser på nye modeller for drift. I tillegg er vi i gang med arbeidet med en ny bibliotekstrategi som skal gjelde i perioden 2020–2023. Et godt bibliotek setter boken i sentrum, men vet at det ikke er en motsetning fra å være en inkluderende kulturarena. Tusen takk til Yosra og Rygge bibliotek for at jeg fikk lov til å komme på besøk – og lykke til med det store bokåret!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags