Gå til sidens hovedinnhold

– Slipp grisen ut av bingen!

Artikkelen er over 4 år gammel

Kronikk signert Marianne Kulø Fagleder, Dyrevernalliansen.

Kronikk Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Grillsesongen er i full gang, og grisen er dyret som oftest havner på grillen. Gris er også det dyreslaget vi spiser og produserer mest av i Norge, målt i kg. Over 1,6 millioner griser slaktes hvert år, og tallet øker fra år til år. Men hvordan har grisen det egentlig i norske fjøs? En fersk rapport fra Dyrevernalliansen slår fast at norsk svinenæring sliter med alvorlige dyrevelferdsproblemer.

Rapporten viser at det er tre hovedproblemer. Det avles frem en unaturlig grisepurke som får mye større kull enn hun klarer å ta seg av. Grisene tilbys så et stimulifattig miljø hvor problemer som halebiting oppstår. I tillegg utsettes grisene for inngrep som smertefull og unødvendig kastrering.

Det er minimale muligheter for bønder som ønsker å ta dyrevelferd et skritt lengre. Merkeordninger som ”Gla’gris med krøll på halen” og ”Edelgris” er ikke verdt noe for grisen, selv om det med glanset innpakning og vakre ord gir inntrykk av bedre dyrevelferd.

Dyrevernalliansen jobber for at det heller skal lønne seg for bønder å investere i bedre dyrevelferd. For det er fullt mulig drive svineproduksjon samtidig som grisenes behov ivaretas langt bedre enn det som er vanlig i Norge i dag. Vi oppfordrer regjeringen til å bedre forskriften. Myndighetene bør også tilby gode støtteordninger til bønder som ønsker å satse på dyrevelferd. Vi krever dessuten at Mattilsynet skal håndheve det lille som finnes av dyrevelferdsregler i gjeldende forskrift, for eksempel rotematerialekravet og fikseringsforbudet.

I motsetning til i Norge, er gris på friland svært utbredt i en rekke europeiske land. I Storbritannia står for eksempel utegris for omtrent 40 prosent av den totale svine- produksjonen. I Norge lever nesten all gris hele sine liv innendørs i trange, stimulifattige fjøs. Et viktig tiltak for velferden er å gi grisene tilgang til store fjøs med åpne vegger eller utearealer. Det innebærer frisk luft og dagslys, og bedre plass til å utfolde seg.

Det er håp i Norge. Noen bønder går foran, og de beste blant disse tilbyr semi-naturlige forhold til grisene. Mange bønder har imidlertid ikke mulighet til å legge om til utegang med det første. Derfor er det viktig å være klar over at også bare mindre endringer vil medføre betydelig velferdsgevinst.

Ingen dyr bør lide for penger, uvitenhet eller tradisjoner. Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi arbeider for et landbruk som produserer færre griser til noe høyere pris enn i dag. Forbrukere som spiser kjøtt bør spise svinekjøtt sjeldnere, og heller betale litt mer. Dette vil gavne grisene, bøndene, folkehelsen og miljøet.

Kommentarer til denne saken