Er enige om det viktigste

Flere politiske partier virker enige i de viktigste spørsmålene rundt kommunesammenslåing. Hvorfor ikke bruke krefter på en løsning i fellesskap?

Flere politiske partier virker enige i de viktigste spørsmålene rundt kommunesammenslåing. Hvorfor ikke bruke krefter på en løsning i fellesskap?

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

To ledende politikere fra Moss har denne uken skrevet kronikker om kommunesammenslutning i Moss Avis. Først ut var Arbeiderpartiets Irene Johansen, som blant annet erklærte at Ap åpner for tvang for å få småkommuner til å gå sammen.

Ingen bombe, bare en repetisjon av hva Aps nestleder Helga Pedersen sa i september. Men Johansen presiserte også at «sammenslåinger som hovedregel skal være frivillig og premieres økonomisk».

Nestemann ut var Tage Pettersen, Moss Høyres ordførerkandidat, som i går mente at Ap-representant Johansen ikke hadde fått med seg at statsministeren selv hadde lagt lokk på diskusjonen om kommunestruktur.

Han aksepterer heller ikke sin motparts påstand om at det er tidligere kommunalminister Erna Solbergs «sulte-fôring» – iverksatt for å fremtvinge kommunesammenslåinger – som har skylden for kommunale økonomiproblemer.

Pettersen mener tvert imot at et par av de vanskeligste årene for kommunene er kommet under rødgrønt styre og hevder at regjeringen legger opp til at det skal være lønnsomt for en kommune å «være liten og ligge langt unna Oslo».

De to bedriver partipolitikk, og da gjelder det å fremstille hverandre i litt dårlig lys. Men den som leser deres innlegg – og de behøver ikke leses med lupe – får fort en mistanke om at de er enige om målet:

Johansen mener «det er behov for endringer i kommunestrukturen» og Pettersen skriver at vi «trenger en mer robust kommunestruktur».
 
Johansen skriver om økonomisk premiering av kommuner som går sammen, Pettersen vil at det skal gjøres «økonomisk lønnsomt å slå seg sammen» og begge trekker inn gode fagmiljøer som et argument for større kommuner.

Tage Pettersen er alene om å trekke inn at en storkommune kan drive en «mer helhetlig arealpolitikk» – noe som ikke minst ville kunne løse regionens samferdselsproblemer.
 
Ingen blir overrasket om Irene Johansen i hovedsak sier seg enig i dét, og da blir konklusjonen: De virker veldig enige om det viktigste, om hva som er målet.

Og da kommer spørsmålet: Hvorfor diskutere hvem som har skylden for at en vanskelig situasjon er oppstått – i stedet for lete etter en løsning i fellesskap?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags