Full skvis for Ap i Moss

Flertallet som styrer Moss gjør det med bare ett mandats overvekt. Symbolverdien i å øke eiendomsskatten vil gi både Høyre og Fremskrittspartiet en gavepakke inn i et valgår.

Flertallet som styrer Moss gjør det med bare ett mandats overvekt. Symbolverdien i å øke eiendomsskatten vil gi både Høyre og Fremskrittspartiet en gavepakke inn i et valgår. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Moss kommunes økonomiske situasjon gir nok Arbeiderpartiet migrene gjennom sommeren og langt utover høsten. Nå snakkes det igjen om at flertallskoalisjonen kan sprekke. Partiet ønsker på ingen måte å ta med seg en økning av eiendomsskatten inn i valgkampen neste år.

Flertallet som styrer Moss gjør det med bare ett mandats overvekt. Symbolverdien i å øke eiendomsskatten vil gi både Høyre og Fremskrittspartiet en gavepakke inn i et valgår. Aps mest sentrale tillitsvalgte vet at en slik skatteøkning gjør sjansene for å vinne valget mindre.

Når Aps sittende ordfører og ordførerkandidat i tillegg svarer på spørsmålet om konkurranseutsetting av tjenester med «Vi er ikke mot private løsninger», og ikke ønsker å konkretisere spørsmålet mer – ja, så vet de at dette åpner for spekulasjoner og tolkninger. I dagens situasjon ser de seg imidlertid ikke tjent med å være mer konkrete.

Innad i Ap er det solid irritasjon over flere av samarbeidspartnerne. Sentrale SV-representanter blir betegnet som sta og vanskelig å samarbeide med, og det samme blir Rødts Eirik Tveiten.

Høyres invitt til Arbeiderpartiet er interessant, og det er ikke første gang de to partiene diskuterer et samarbeid. Det er verdt å merke seg at de to partiene også nærmere jul i fjor satte seg ned og diskuterte et budsjettsamarbeid.

For Tage Pettersen og Høyre kan dette være en vinn/vinn-situasjon. Ved å sørge for et bredt budsjettflertall kan Pettersen fremstå som en samarbeidets mann inn i den kommende valgkampen. Og det er mange i Ap som ikke er fremmed for å samarbeide tettere med Høyre og Pettersen.

Årsaken til den politisk kilne situasjonen er altså det økonomiske uføret Moss kommune er kommet i. Hvilke alternativer har kommunen for å rette opp situasjonen? Kutte ut alt som ikke er lovpålagt, se på mulig konkurranseutsetting av kommun-ale tjenester og det svært ubehagelige alternativet – si opp kommunalt ansatte.

Alternativene inneholder ikke mange valgvinnere. Derfor vil kanskje flere partier prøve å skyve problemene foran seg til etter valget neste år. Valgkampen er på sett og vis i gang, og Ap er som reven som prøver å lage hiet med mulighet for flere utganger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags