Full skvis for Ap i Moss

Flertallet som styrer Moss gjør det med bare ett mandats overvekt. Symbolverdien i å øke eiendomsskatten vil gi både Høyre og Fremskrittspartiet en gavepakke inn i et valgår.

Flertallet som styrer Moss gjør det med bare ett mandats overvekt. Symbolverdien i å øke eiendomsskatten vil gi både Høyre og Fremskrittspartiet en gavepakke inn i et valgår. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Moss kommunes økonomiske situasjon gir nok Arbeiderpartiet migrene gjennom sommeren og langt utover høsten. Nå snakkes det igjen om at flertallskoalisjonen kan sprekke. Partiet ønsker på ingen måte å ta med seg en økning av eiendomsskatten inn i valgkampen neste år.

Flertallet som styrer Moss gjør det med bare ett mandats overvekt. Symbolverdien i å øke eiendomsskatten vil gi både Høyre og Fremskrittspartiet en gavepakke inn i et valgår. Aps mest sentrale tillitsvalgte vet at en slik skatteøkning gjør sjansene for å vinne valget mindre.

Når Aps sittende ordfører og ordførerkandidat i tillegg svarer på spørsmålet om konkurranseutsetting av tjenester med «Vi er ikke mot private løsninger», og ikke ønsker å konkretisere spørsmålet mer – ja, så vet de at dette åpner for spekulasjoner og tolkninger. I dagens situasjon ser de seg imidlertid ikke tjent med å være mer konkrete.

Innad i Ap er det solid irritasjon over flere av samarbeidspartnerne. Sentrale SV-representanter blir betegnet som sta og vanskelig å samarbeide med, og det samme blir Rødts Eirik Tveiten.

Høyres invitt til Arbeiderpartiet er interessant, og det er ikke første gang de to partiene diskuterer et samarbeid. Det er verdt å merke seg at de to partiene også nærmere jul i fjor satte seg ned og diskuterte et budsjettsamarbeid.

For Tage Pettersen og Høyre kan dette være en vinn/vinn-situasjon. Ved å sørge for et bredt budsjettflertall kan Pettersen fremstå som en samarbeidets mann inn i den kommende valgkampen. Og det er mange i Ap som ikke er fremmed for å samarbeide tettere med Høyre og Pettersen.

Årsaken til den politisk kilne situasjonen er altså det økonomiske uføret Moss kommune er kommet i. Hvilke alternativer har kommunen for å rette opp situasjonen? Kutte ut alt som ikke er lovpålagt, se på mulig konkurranseutsetting av kommun-ale tjenester og det svært ubehagelige alternativet – si opp kommunalt ansatte.

Alternativene inneholder ikke mange valgvinnere. Derfor vil kanskje flere partier prøve å skyve problemene foran seg til etter valget neste år. Valgkampen er på sett og vis i gang, og Ap er som reven som prøver å lage hiet med mulighet for flere utganger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags