Skihopp og lokalpolitikk

Den brå beslutningen om lokalparlamentarisme gir inntrykk av å være noe valgvinner Høyre er blitt tvunget, lokket eller fristet til å bli med på for å være sikret solid og varig støtte i fire år.

Den brå beslutningen om lokalparlamentarisme gir inntrykk av å være noe valgvinner Høyre er blitt tvunget, lokket eller fristet til å bli med på for å være sikret solid og varig støtte i fire år. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Det er fristende å bruke fotball- og hoppkommentatorers vokabular for å beskrive det som er skjedd i lokalpolitikken i Moss etter kommunevalget. De borgerlige presenterte en samarbeidsavtale rett etter valget og gikk høyt ut på banen med nyordningen parlamentarisme. Men etter hvert er de tvunget tilbake på egen banehalvdel, og lagdelene Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet demonstrerer med all tydelighet mangel på samhandling i forsvaret når de i Moss Avis presenterer tre forskjellige syn på hva som skal eller kan skje med eiendomsskatten.

To av de tre partiene hadde innføring av parlamentarisme i sine valgprogrammer, og ingen skal klandre V og Frp for å bruke anledningen til å gjennomføre en programpost. Og når kommende ordfører og byrådsleder Tage Pettersen påpeker at «politisk ledelse er ikke gratis», skal man være mer enn vanlig besjelet med dugnadsånd for å protestere. Han er ikke alene om et slikt synspunkt: Siv H. Jacobsen (Ap), leder av helse- og sosialutvalget, har flere ganger argumentert for en bedre frikjøpsordning, det er ikke mulig å være ansvarlig for et stort kommunalt fagfelt nærmest på hobbybasis. Kan noen si seg uenig? Det dreier seg om å disponere 1,8 milliarder kroner og et par tusen ansatte.

Når de tre byrådspartiene har kommet skjevt ut i svevet, skyldes det først og fremst måten de har avduket byens nye styresett og sitt samarbeid på. Den brå beslutningen om lokalparlamentarisme gir inntrykk av å være noe valgvinner Høyre er blitt tvunget, lokket eller fristet til å bli med på for å være sikret solid og varig støtte i fire år. Det reiser igjen spørsmål om hvor gjennomtenkt beslutningen var, særlig i lys av den utredningen de tre vil ha for å finne ut hvordan de egentlig skal organisere nyorganiseringen som skal gi Moss politikere med tid til å være ombud for befolkningen. I øyeblikket svever de ikke til 20 i stil. Det er mer kråkehopp når de ikke er enige om hva de egentlig mener med at de vil «redusere eiendomsskatten hvert år i perioden». Så enkelt ble deres felles mål nemlig uttrykt i samarbeidsavtalen. I politikken kan man ta piruetter, men i hopp gjelder ikke regelen om at det aldri er for sent å snu. Nå må de tre bare prøve å sikre noen poeng med et godt nedslag.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags