Hva med en grønnere Black Friday?

Kaos: Det kan fort gå mot et nytt handlekaos på Norwegian Outlets Black Friday.

Kaos: Det kan fort gå mot et nytt handlekaos på Norwegian Outlets Black Friday. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

DebattOverforbruket i vesten er en trussel mot vårt globale miljø og vårt ressursgrunnlag. Nyere undersøkelser viser at forbruket i Norge er vårt største bidrag til klimaproblemet. Spesielt klesforbruket vårt er ille. Det tilsvarer et utslipp fra ca 800.000 biler årlig, i tillegg til at det krever store vannressurser og arealer der dette heller skulle ha vært brukt til matproduksjon.

Nå står vi midt oppe i julehandelen allerede og mange butikker håper på rekordsalg.

Hva med å gjennomføre en Grønn Fredag. Ta med ungene på tur ut i marka og benytt akemulighetene, den snøen som plutselig kom burde utnyttes, før den smelter. De som jobber på dagtid kan alternativt ta med familien på en Kulinarisk Fredag på kvelden i stedet for å shoppe.

Kan du med hånda på hjertet si at du ikke har kjøpt en eller annen dings på salg som du ikke har hatt behov for? Har vi ikke det, de fleste av oss?

Det er flott om noen boikotter handlehysteriet, men vi er realistiske. Hva med å moderere seg litt? Hva med å ta en tenkepause når du står foran noe som frister, tell til ti, gå en tur ut, trekk frisk luft, «har jeg egentlig bruk for det eller finnes det noe mer fornuftig å bruke pengene på»? I stedet for å kjøpe den nye lekre veska, «er ikke den jeg har egentlig bra nok, bare dette beslaget eller sømmen kunne repareres?». Vi er så heldige at vi har mange verksted, systuer og bedrifter i Mossedistriktet som reparerer slikt. Det koster kanskje mindre enn du tror. At det koster mindre å kjøpe nytt er oftest en myte.

Og hvis du absolutt må kjøpe noe nytt, en gave kanskje, kan det ikke være noe du sikkert vet vil vare i mange år. Alt for mye av det som selges på salg er av tvilsom kvalitet. Vær en bevisst forbruker, spør betjeningen om kvaliteten og kanskje også om hvordan varen er produsert.

Spesielt innen klesbransjen viser undersøkelser at mange fabrikkarbeidere i fattige land jobber under uholdbare forhold og med en lønn som knapt brødfør familien. Det er kanskje noen som betaler mellomlegget for at vi skal få alt så billig. De betaler med å ofre helsa og livskvaliteten sin.

Det blir kanskje en klisje, men det er greit å vite at det beste fortsatt er gratis. Du kan nærmest pakke deg selv inn og legge deg ned under juletreet. Gi av deg selv og din tid! Nærhet til familie og venner, god mat i samvær med dem du er glad i er kanskje bedre julegaver enn det som nå er på salg?

Unn deg en grønn fredag!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags