Da tåka grep fatt i ville, vakre Våler

«Det har senket seg en tung tåke over politikken i Våler», skriver Gunnar Listerud i dette leserbrevet.

«Det har senket seg en tung tåke over politikken i Våler», skriver Gunnar Listerud i dette leserbrevet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev skrevet av Gunnar Listerud, Våler.

DEL

Leserbrev3. desember 2015 slapp Senterpartiet i Våler katta ut av sekken. Alt de til nå har vært med på, har vært spill for galleriet. Alt tåkeprat fra ordføreren om en rådgivende folkeavstemming om Vålers deltakelse i en ny kommune har vært taktikkeri og lureri. I formannskapets møte 3. desember stemte Sp (4) og Ap (1) mot rådmannens anbefaling om å bli med i de forhandlinger som skal begynne i januar. Aps representant som på folkemøtet 26. november snakket seg varm om alle de møter partiet nå skulle ha, sa ikke ett ord i formannskapet, men stemte sammen med Sp.

Frps Arnfinn Linge har fortsatt ikke greid å bestemme seg og stemte blankt. Høyres Benedicte Dyvik stemte for rådmannens forslag om å gå med i forhandlingene etter et engasjert innlegg mot flertallets holdning til forhandlinger. Dermed er det klart at kommunestyret 17. desember vil si nei til å forhandle videre med Moss, Rygge og ev. Råde om en ny struktur på styringen av vår region. Det skal bli interessant å erfare hvordan Våler nå skal seile sin egen sjø uten å bli med i det videre samarbeidet med Rygge og Moss. Det er problemstillinger vi får komme tilbake til.

Nå avsløres ettertrykkelig at Senterpartiet ikke er interessert i å oppfylle det program de gikk til kommunevalget på. I programmet heter det: «Senterpartiet vil at Våler kommune skal opprettholdes som selvstendig kommune. Vi vil kunne støtte en kommunesammenslåing dersom den vil gi innbyggerne bedre tjenester, og kostnadene ved å være en selvstendig kommune ikke blir for høye i forhold til gjenytelsene. Spørsmålet om kommunesammenslåing må legges frem for innbyggerne til rådgivende folkeavstemming».

Formannskapsmøtet åpnet med at varaordfører Karianne K. Kullerud (Sp) lest opp et langt manus for sine seks formannskapskollegaer. Hun hadde mange motforestillinger mot både den interkommunale utredningen som 12 sentrale politikere fra Rygge, Råde, Moss og Våler har vært enige om og den egenvurderingen som rådmannen i Våler har presentert for bygdas politikere. Hun mente blant annet at forhandlinger ville bli «tidkrevende og kostbare» og ønsket derfor ikke at Våler skulle delta i de forhandlingene som skal begynne i januar! (Dette utrykkes etter at det er brukt masse penger og ressurser på kommunale og interkommunale møter).

I motsetning til varaordføreren, sa ordfører Ridar Kaabbel at «utredningene ga et godt beslutningsgrunnlag» men at det på nåværende tidspunkt ikke var riktig å gå videre. Han var redd for at bordet ville fange i forhandlinger med de øvrige kommuner(?)

Det har senket seg en tung tåke over politikken i Våler. Nå avsløres det at det fra Senterpartiet hele tiden har vært en strategi å unngå å avsløre sitt spill før etter at valget var i havn. Samtidig kunne en rådgivende folkeavstemming blitt for farlig siden utredningene har vist at Vålers befolkning ville tjene på å være med i en større kommuneenhet. Kanskje situasjonen ikke ville blitt den samme for Senterpartiet?

Våler innbyggere vil nå gå inn i en ny epoke der man bevisst har koblet seg fra sitt kontaktnett mot Rygge og Moss. Hadde Sp unnlatt å gjemme seg i tåken gjennom flere måneder, kunne situasjonen kanskje vært en annen.

Les også leserbrevet: Stakkars lille, vakre Våler

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags